Η NSA κρυφάκουγε «πολλαπλάσιους απλούς χρήστες από θεμιτούς στόχους»
Η εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία από τον φάκελο Σνόουντεν, ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA κατέληγε να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολύ περισσότερων «απλών χρηστών» από ό,τι υπόπτους για τρομοκρατία.
Η εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία από τον φάκελο Σνόουντεν, ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA κατέληγε να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολύ περισσότερων «απλών χρηστών» από ό,τι υπόπτους για τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τετράμηνη έρευνα της εφημερίδας των στοιχείων του φακέλου Σνόουντεν, εννέα στους δέκα κατόχους λογαριασμών που είχαν πέσει στο «στόχαστρο» της υπηρεσίας δεν ήταν οι χρήστες-στόχος λόγω υποψίας τρομοκρατικών διασυνδέσεων αλλά «συνηθισμένοι» χρήστες του Διαδικτύου, τόσο Αμερικανοί όσο και μη.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα στοιχεία από τις επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί βρίσκονται «υψηλής αξίας» πληροφορίες, λεπτομέρειες για τις οποίες αποφεύγει να αποκαλύψει. Περιορίζεται στο να αναφέρει ότι πρόκειται για νέες αποκαλύψεις για μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, «διπλό παιχνίδι» από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ, στρατιωτική καταστροφική σε τρίτη χώρα αλλά και ταυτότητες χάκερ σε αμερικανικά δίκτυα.
Αναγνωρίζοντας μεν ότι όντως τα προγράμματα παρακολούθησης έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τρομοκρατών (αναφέροντας δύο περιπτώσεις ονομαστικά), η εφημερίδα επισημαίνει πως είχαν παράλληλα κρατηθεί τα αρχεία προσωπικών επικοινωνιών καθημερινών χρηστών που δεν περιγράφουν τίποτε παραπάνω από τα προσωπικά τους.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγεθών στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα, η έρευνα έγινε σε επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί από 11.000 διαδικτυακούς λογαριασμούς και μιλά για 10.000 «απλούς χρήστες», οι επικοινωνίες των οποίων καταγράφονταν και αποθηκεύονταν παρά το ότι δεν αποτελούσαν θεμιτό στόχο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μετά τους σεισμούς: Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θέλει να ξανανοίξει το αεροδρόμιο του Καράκας «το συντομότερο»
- Από τις πιέτες- φτέρες στις τσάντες-αρμαντίλλο: Η νέα συλλογή υψηλής ραπτικής του Dior ποντάρει στη χαρά
- Ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Τραμπ κέρδισε τη «μάχη», αγωνίζεται για να κερδίσει και τον «πόλεμο» – Δεδομένος σύμμαχος η Ελλάδα
- «Λύγισε» ο Λουίς Ντίας: Ξέσπασε σε κλάματα μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας (vid)
- Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Παναγόπουλος
- Η αυθεντική πλευρά των Κυκλάδων: Η Άνδρος πρωταγωνιστεί σε γαλλικά ταξιδιωτικά αφιερώματα
- Ολυμπιακός: Πρώτο φιλικό με αντίπαλο τη Ρακόφ
- Κρήτη: Αγνοείται ψαροντουφεκάς – Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442