Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ προβλέπει ποιοι έφηβοι είναι επιρρεπείς στην ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Τεστ προβλέπει ποιοι έφηβοι είναι επιρρεπείς στην ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε έναν τρόπο πρόβλεψης του ποιοι έφηβοι έχουν επιρρέπεια στην στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε έναν τρόπο πρόβλεψης του ποιοι έφηβοι έχουν επιρρέπεια στην στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Ο συνδυασμό 40 παραγόντων, περιλαμβανομένων της δομής του εγκεφάλου, της προσωπικότητας και σημαντικών γεγονότων της προσωπικής ζωής του ατόμου, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί το διαγνωστικό τεστ. Με ακρίβεια 70%, μπορεί να προβλέψει ποιοι 14χρονοι έφηβοι είναι πιθανότερο να κάνουν στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 16 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει μελέτες για τις διαφορές ανάμεσα στη στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ και της νηφαλιότητας. Ωστόσο, δεν είχε καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα να εντοπιστούν οι παράγοντες που κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή στην κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων αλκοόλ, από τις αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση του ποτού.

Τώρα λοιπόν μια διεθνής επιστημονική ομάδα μέσα από μια μεγάλη κλινική μελέτη που οργάνωσε ανέπτυξε έναν τρόπο πρόγνωσης του ποιοι έφηβοι τελικά θα κάνουν στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ.

Μελέτησαν λοιπόν μια μεγάλη ομάδα μεταβλητών, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στο αλκοόλ, οι νευρώσεις, η υπερβολή, η ευσυνειδησία και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μια ομάδα γονιδίων, ο όγκος του εγκεφάλου και ο τρόπος αντίδρασης του εγκεφάλου στην ανταμοιβή.

«Πολλά μικρά πράγματα τελικά μας βοηθούν να υπολογίσουμε ποιος έχει επιρρέπεια στην ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, τρεις μεταβλητές: η εγκεφαλική δραστηριότητα και δομή του εγκεφάλου, η προσωπικότητα και τάση αναζήτησης νέων πραγμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η ευσυνειδησία καθιστά λιγότερο πιθανή την στιγμιαία κατάχρηση. Επίσης, σημαντικά στοιχεία της προσωπικής ζωής του ατόμου, όπως οι φίλοι, παίζουν σημαντικό ρόλο», εξηγεί Δρ Ρομπερτ Γουίλαν, του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου.

Σημειώνει πάντως ότι το τεστ έχει περιορισμένη αξία σε επίπεδο ατομικής εκτίμησης του κινδύνου, αφού μπορεί να εντοπίσει μια ομάδα εφήβων υψηλού κινδύνου, στην οποία να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση ο έγκαιρος εντοπισμός των ατόμων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν στιγμιαία ακατάσχετη αλκοόλ είναι σημαντικός καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ έχει μακροχρόνιες νευροτοξικές επιδράσεις.

Εκτός από την ακρίβεια της πρόγνωσης οι ερευνητές θα πρέπει να βελτιώσουν και το οικονομικό σκέλος της εξέτασης, καθώς οι εγκεφαλικές απεικονίσεις είναι προς το παρόν ακριβές. Μια απλοποιημένη μορφή του τεστ, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της προσωπικότητας, το οικογενειακό ιστορικό και άλλες συμπεριφορικές μεταβλητές, θα καθιστούσαν την διαγνωστική μέθοδο οικονομικά πιο προσιτή.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024