Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκκληση Νετανιάχου για ηρεμία, ενώ ξεσπούν συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Έκκληση Νετανιάχου για ηρεμία, ενώ ξεσπούν συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου ως αντίποινα για την δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του 16χρονου, πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο Νετανιάχου, καταδικάζοντας το «ειδεχθές έγκλημα». Η Χαμάς προειδοποιεί τους ισραηλινούς ηγέτες ότι «θα πληρώσουν» για τον φόνο του Παλαιστίνιου εφήβου.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου που βρέθηκε νεκρός σε δάσος και που οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πράξη εκδίκησης μετά τον θάνατο των τριών ισραηλινών εφήβων.

Ο 16χρονος, Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, απήχθη στην συνοικία Σουάφατ και η σορός του, η οποία έφερε σημάδια βίας, βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα σε δάσος στη δυτική Ιερουσαλήμ.

Οι συγγενείς του εφήβου δήλωσαν ότι απήχθη μπροστά από το σπίτι του τα ξημερώματα. Κάποιοι που επέβαιναν σε λευκό αυτοκίνητο τον άρπαξαν και έφυγαν από δρόμο που οδηγεί στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του 16χρονου, πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Σύμφωνα με το Associated Press, δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ελαφρά από τις πλαστικές σφαίρες, μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος οπερατέρ.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πάνω από 30 τραυματίες Παλαιστίνιους. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νικ Μπαρκάτ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και δεσμεύτηκε να εντοπίσει εκείνους που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του νεαρού.

«Είναι μια φρικτή και βάρβαρη πράξη που καταδικάζουμε έντονα. Είμαι σίγουρος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα φέρουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Καλώ όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση» τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα» και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε. Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Νωρίτερα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την απαγωγή και τη δολοφονία του εφήβου στην Ιερουσαλήμ.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να καταδικάσει την απαγωγή και τον φόνο του παλαιστίνιου εφήβου, όπως έκανε και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς, οι οποίοι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν τον περασμένο μήνα.

«Ζητώ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταδικάσει την απαγωγή και τον φόνο του Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, όπως εμείς καταδικάσαμε τους φόνους των τριών Ισραηλινών» δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος, καλώντας επίσης το Ισραήλ «να λάβει εμπράκτως συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις των εποίκων και το χάος που προκαλείται από τις επιθέσεις αυτές».

Από την πλευρά της, η Χαμάς προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ηγέτες ότι θα πληρώσουν για τα εγκλήματα των «ορδών των εποίκων».

«Ο λαός μας δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε αυτό το έγκλημα, ούτε απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο έγκλημα δολοφονίας ή κατεδάφισης που διαπράττουν οι ορδές των εποίκων και εσείς θα πληρώσετε το τίμημα όλων αυτών των εγκλημάτων» αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, στην οποία απευθύνεται στους Ισραηλινούς ηγέτες, οι οποίοι φέρουν, σύμφωνα με την ίδια, άμεσα την ευθύνη.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά τεταμένο, με φόντο τις επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς, τις ρουκέτες από τη Γάζα και τις διαδηλώσεις ακραίων στοιχείων να καλούν σε «εκδίκηση».

Όπως γράφει στη Liberation, ο Αβί Ισασαρόφ, πρώην δημοσιογράφος της Χααρέτζ και γνωστός αναλυτής των προβλήμάτων της Μέσης Ανατολής «οι μυστικές υπηρεσίες τόσο του Ισραήλ, όσο και της Παλαιστίνης διαθέτουν συγκλίνουσες πληροφορίες» ότι πίσω από την δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων βρίσκεται η Χαμάς.

«Φαίνεται μάλιστα, ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ήταν εκείνες που υπέδειξαν στο Ισραήλ τους δύο υπόπτους από τη Χεβρώνα. Άλλωστε, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της απαγωγής Ισραηλινών» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Στην πράξη το Ισραήλ έχει περιορισμένες δυνατότητες. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πλήξει τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά ο Νετανιάχου δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εκτόξευση πυραύλων σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας του. Στην τελευταία συνεδρίαση των υπηρεσιών ασφαλείας, κάποιος πρότεινε να κατασκευαστεί ως αντίποινα ένας νέος οικισμός. Αλλά αυτό είναι γελοίο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024