Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει την καρδιά

Η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει την καρδιά

Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν όλα τα είδη αλκοόλ παρέχουν τα ίδια οφέλη υγείας στον άνθρωπο. Σε αυτό όμως που συμφωνούν και οι δύο ερευνητικές ομάδες είναι ότι, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία.

Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν όλα τα είδη αλκοόλ παρέχουν τα ίδια οφέλη υγείας στον άνθρωπο. Σε αυτό όμως που συμφωνούν και οι δύο ερευνητικές ομάδες είναι ότι, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία.

«Υπάρχουν πλέον αδιάψευστα στοιχεία ότι το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση και σε μικρές ποσότητες (έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) παρέχει προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Όμως η τακτική κατανάλωση άνω των τεσσάρων έως πέντε ποτών ημερησίως, καθώς και η κατά περιόδους βαριά κατανάλωση, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα», σχολιάζουν σε κύριο άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Circulation οι Νευρολόγοι Στέφαν Κιχλ και Γιόχαν Βιλέιτ του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ.

Στην πρώτη μελέτη, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Ντάριλ Λέονγκ, ανέλυσαν στοιχεία από 52 χώρες, συγκρίνοντας 12.000 περιπτώσεις πρώτου εμφράγματος με 15.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό εμφράγματος. Η ανάλυση έδειξε ότι η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει 13% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο εμφράγματος, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Η κατανάλωση έξι ή περισσότερων ποτών μέσα στο προηγούμενο 24ωρο αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφράγματος, ιδίως για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ Λέονγκ «προτού συστήσει κανείς την χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ως ενδεδειγμένη, με δεδομένο ότι το αλκοόλ μπορεί να μη δρα προστατευτικά για όλους τους ανθρώπους, ενώ επίσης εμπλέκεται ως παράγων κινδύνου σε μερικούς καρκίνους. Πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαριά κατανάλωση πρέπει να αποφεύγεται. Δεν ξέρουμε αν σε ατομικό επίπεδο υπάρχει κάποιο όριο ασφαλούς χρήσης του αλκοόλ, πράγμα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη».

Στη δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Ότο Στάκελμπεργκ του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μελέτησε στοιχεία για περίπου 70.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, τα οποία αφορούσαν την περίοδο 1998 – 2011. Οι ερευνητές συσχέτισαν την κατανάλωση αλκοόλ με την πιθανότητα εμφάνισης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, η οποία αφορά κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι άνδρες έπιναν τέσσερα έως έξι ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα, έχουν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ενώ οι γυναίκες ακόμη μικρότερο κίνδυνο (μείωση 44%), σε σχέση με τους ανθρώπους που πίνουν λιγότερα από ένα έως δύο ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος συνεχίζει να είναι μειωμένος με την κατανάλωση έως δέκα ποτηριών εβδομαδιαίως από τους άνδρες και πέντε από τις γυναίκες. Μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, η μπύρα και το κρασί φαίνεται να μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο.

Ωστόσο, ο Δρ Στάκελμπεργκ υπογραμμίζει ότι «δεν θα συμβούλευα κανέναν να αρχίσει να πίνει αλκοόλ, αν δεν το κάνει ήδη. Πάντως μια χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση δεν φαίνεται να βλάπτει τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι ούτε θα αποθάρρυνα εκείνους που θέλουν να πιούν λιγάκι με το φαγητό τους».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024