Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βγήκαν προληπτικά στις αγορές την Τετάρτη, δημιουργώντας κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα καλύψει λήξεις χρέους για τα επόμενα δύο έτη, αναφέρει το Reuters.

Η Πορτογαλία εξέδωσε το πρώτο της δολαριακό ομόλογο μετά από τουλάχιστον τέσσερα έτη για να καλύψει λήξεις του 2015, ενώ η Ιρλανδία προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ομόλογο που λήγει το 2016 με ένα νέο 10ετές τίτλο.

«Έχει νόημα ως προληπτικό μέτρο», είπε η Luca Jellinek στην Credit Agricole. «Μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών, γνωρίζουμε πόσο γρήγορα μπορεί να περιοριστεί η ρευστότητα και η αγορά να γίνει λιγότερο ελκυστική», πρόσθεσε.

Περίπου 37% των 138 δισ. ευρώ του πορτογαλικού χρέους λήγει έως τα τέλη του 2016 και περίπου 23% του ιρλανδικού, ύψους 144 δισ. ευρώ, λήγει την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

H Πορτογαλία ξεκίνησε την διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 10ετές δολαριακό ομόλογο, ενώ ένας από τους αναδόχους είπε στην οικονομική υπηρεσία του Reuters, IFR, ότι η τιμολόγησή του θα γίνει αργότερα εντός της ημέρας.

Η αρχική εκτίμηση προσδιορίζεται στις 270 μονάδες βάσης επί των αμερικανικών τίτλων χρέους (US Treasuries). Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από το 2006 τον περασμένο μήνα.

Η Ιρλανδία επαναγόρασε ομολογίες ύψους 1,077 δισ. ευρώ λήξης 2016 και επιπλέον 959 εκατ. ευρώ, τα οποία αντάλλαξε με ομολογίες λήξης 2023. Με την συναλλαγή αυτή η Ιρλανδία μείωσε το ποσό των λήξεων του 2016 στα 8,132 δισ. ευρώ από 10,168 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ