Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσανατολίζεται η BNP Paribas

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσανατολίζεται η BNP Paribas

Η BNP ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μία ειδική επιβάρυνση ύψους 5,8 δισ. ευρώ (7,91 δισ. δολαρίων) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο οικονομικός διευθυντής της BNP Paribas, Λαρς Μασενίλ, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα εξετάσει ευκαιρίες για την αύξηση των κεφαλαίων της, καθώς το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών θα μειώσει κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

Με έκτακτη πρόβλεψη 5,8 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas για το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas παραδέχθηκε την ενοχή της όσον αφορά δύο ποινικά αδικήματα και συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 9 δις. δολάρια για να διευθετήσει τις καταγγελίες ότι παραβίασε αμερικανικούς νόμους για κυρώσεις και επέτρεψε τις δραστηριότητες τρομοκρατών και καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν και άλλες χώρες.

Οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν επίσης ότι η BNP παρέκαμψε τις κυρώσεις κατά οργανισμών στο Ιράν και την Κούβα, εν μέρει αφαιρώντας πληροφορίες από τα στοιχεία των συναλλαγών, ώστε να μπορούσαν να περάσουν από το αμερικανικό σύστημα χωρίς να ανιχνεύονται.

Η τράπεζα παραδέχθηκε ότι με τους Σουδανούς πελάτες της δημιούργησε ειδικά συστήματα πληρωμών που κατηύθυναν τις συναλλαγές μέσω «δορυφορικών τραπεζών» για να μη φαίνεται η προέλευσή τους.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι αμερικανικές εποπτικές αρχές απαγόρευσαν επίσης στη BNP να κάνει για ένα χρόνο ορισμένες συναλλαγές στο αμερικανικό δολάριο, που αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας της γαλλικής τράπεζας.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι αυστηρές ποινές είναι δικαιολογημένες, εξ αιτίας των διαρκών και εσκεμμένων παραβιάσεων από την πλευρά της BNP και της επιθυμίας της τράπεζας να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα κέρδη της, ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την τράπεζα για την υποχρέωσή της να κάνει ελέγχους για παράνομες ροές χρημάτων.

Οι ποινές κατά της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επιβλήθηκαν στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse τον Μάιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες τράπεζα που αναγνώρισε την ενοχή της σε αμερικανικό ποινικό κατηγορητήριο, για τη βοήθειά της στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

Αν και δεν υπήρξαν κατηγορίες κατά φυσικών προσώπων στην περίπτωση της BNP, οι Αρχές δήλωσαν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους.

Η BNP θα πρέπει να αναστείλει για όλο το 2015 τις εργασίες της για τον διακανονισμό σε δολάρια μέσω του καταστήματός της στη Νέα Υόρκη και άλλων αμερικανικών θυγατρικών της, για όλες τις δραστηριότητες όπου γινόταν κακή διαχείριση, δήλωσαν οι Αρχές.

Η προσωρινή απαγόρευση μπορεί να προκαλέσει αποχώρηση των πελατών της γαλλικής τράπεζας και δεν είναι σαφές πώς θα την αντιμετωπίσει.

Η BNP ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μία ειδική επιβάρυνση ύψους 5,8 δισ. ευρώ (7,91 δισ. δολαρίων) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Λυπούμαστε ιδιαίτερα για την προηγούμενη κακή διαχείριση που οδήγησε σε αυτό τον διακανονισμό. Ανακοινώσαμε σήμερα ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και διαδικασιών μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ζαν Λοράν Μπονάφ.

Ο οικονομικός διευθυντής Λαρς Μασενίλ, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα εξετάσει ευκαιρίες για την αύξηση των κεφαλαίων της, καθώς το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών θα μειώσει κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

Πάντως, οι μετοχές της BNP Paribas άνοιξαν την Τρίτη στο Παρίσι με άνοδο 3%, γεγονός που σχετίζεται με τις ανακοινώσεις της εποπτικής αρχής των γαλλικών τραπεζών (ACPR) ότι η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις χωρίς να διακινδυνεύσει την οικονομική ευρωστία της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024