Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι στρεβλώσεις στην Υγεία εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις και την αφορά γενοσήμων

Οι στρεβλώσεις στην Υγεία εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις και την αφορά γενοσήμων

Εμπόδιο στην περαιτέρω υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας αποτελούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου Athens Health Forum 2014 - Rebuilding Health in Greece. Παράλληλα τεκμηριώθηκε και η ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αλλά και ενίσχυση των γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου.

Εμπόδιο στην περαιτέρω υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας αποτελούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου Athens Health Forum 2014 – Rebuilding Health in Greece. Παράλληλα τεκμηριώθηκε και η ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αλλά και ενίσχυση των γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου.

Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου, πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, παρουσίασε στοιχεία για τον τομέα της Υγείας από όλη την Ευρώπη, ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές ανάπτυξης πετυχημένων συστημάτων υγείας έχουν βασιστεί κυρίως: – στη μείωση της «απόστασης» μεταξύ των ιατρών και των ασθενών,
– στην εξισορρόπηση της χρήσης των πόρων προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα κόστη και να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος, καθώς και
– στην μείωση του «ρίσκου» για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.
Παράλληλα, αναλύοντας τα παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό τόνισε ότι, καμία από όλες αυτές δεν συνεπάγεται υπερβολικό κόστος, αλλά δραστική αλλαγή συμπεριφορών.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης των απολύτων μεγεθών της υγείας, τάχθηκες όμως υπέρ της καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων κονδυλίων, ώστε να περιοριστούν έμμεσα οι δαπάνες για την υγεία και να υπάρχει καλύτερη ανταποδοτικότητα στα χρήματα που προέρχονται από τους φορολογουμένους. Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις για την Υγεία θα συνεχιστούν, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με πιο ορθολογικό τρόπο, ενώ παράλληλα, ζήτησε αύξηση του κοινωνικού προυπολογισμού. Τέλος, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Λιντζέρης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια από τη μεριά της Πολιτείας στον χώρο του φαρμάκου και ανέφερε την αποτύπωση με ψηφιακό τρόπο της τιμής κάθε φαρμάκου, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, σημείωσε την ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης στα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό των οποίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 28%, ενώ ο μνημονιακός στόχος είναι να φτάσει στο 60%. Στόχο που ο ίδιος θεωρεί ανέφικτο στην παρούσα φάση, καθώς είναι ρεαλιστικότερο το ποσοστό να ανέλθει σε πρώτη φάση στο 35% και αργότερα στο 40 – 45%. Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την πολιτική ηγεσία όταν μιλάει για τα γενόσημα και πρότεινε γι’ αυτά να μιλούν αποκλειστικά οι επιστήμονες.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δέμος, στην τοποθέτησή του τόνισε την προσπάθεια διατήρησης ισορροπίας στην παροχή του φαρμάκου, δίνοντας το σωστό φάρμακο στον ασθενή χωρίς όμως «να ρίξουμε τα ταμεία έξω», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε ένα σταθερό πλαίσιο για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και διαθέτει ερευνητικό προσωπικό από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ, κλείνοντας δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα είναι κοντά στην χώρα, άλλωστε και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης την θεωρεί πυλώνα για την ανάπτυξη.

Τέλος, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι η λογική του μνημονίου ήθελε ανασφάλιστους ανθρώπους χωρίς περίθαλψη. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπρεπής δημόσια περίθαλψη είναι όρος κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι «το κόμμα του ήταν πάντα αντίθετο με τη διαφθορά και την σπατάλη στον χώρο της υγείας και την αδιαφορία για την υγεία του ασθενή, αλλά τώρα δεν μιλάμε για αλλαγές στο σύστημα υγείας, αλλά για τη βιωσιμότητα του». Παράλληλα, ζήτησε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στους γιατρούς και στις φαρμακοβιομηχανίες και στις εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού. Κατέληξε δε ότι, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσωπο σε περιβάλλον λιτότητας και περικοπών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024