Η μητρική παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου πρόωρου τοκετού
Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού συνεπάγονται τα περιττά κιλά πριν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric and Perinatal Epidemiology. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ειναι μεγαλύτερος για το πρωτότοκο τέκνο, συγκριτικά με τα επόμενα.
Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού συνεπάγονται τα περιττά κιλά πριν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric and Perinatal Epidemiology. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ειναι μεγαλύτερος για το πρωτότοκο τέκνο, συγκριτικά με τα επόμενα.
Ομάδα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Γκάρι Σόου, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο τοκετούς και διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού (κατά την 20ή έως 23η εβδομάδα της κύησης) ειδικά όταν πρόκειται για το πρωτότοκο τέκνο τους, συγκριτικά με εκείνες που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος πριν την κύηση.
Η μητρική παχυσαρκία γενικά έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τον τοκετό πριν την 28η εβδομάδα κυοφορίας, ενώ τα πρόωρα νεογνά είναι διαπιστωμένο ότι εμφανίζουν συχνότερα χρόνια προβλήματα υγείας.
Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία που έχει για μια γυναίκα, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί, να κάνει υγιεινή διατροφή και, παράλληλα, να ελέγχει το βάρος της με σωματική άσκηση ή άλλο τρόπο.
«Οι παχύσαρκες γυναίκες πρέπει να έχουν πλέον επίγνωση του κινδύνου που αναλαμβάνουν, εφόσον γεννήσουν χωρίς να έχει προηγηθεί μείωση του βάρους τους», τονίζει ο Δρ Σόου.
Εξάλλου, εκτός από την αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, η μητρική παχυσαρκία αυξάνει και τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως διαβήτη κύησης, η προεκλαμψία και ο τοκετός με καισαρική τομή.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442