Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακροπρόθεσμη εκεχειρία στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

Μακροπρόθεσμη εκεχειρία στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

Μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία, ζητεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν φτάσει στο τέλος της η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο. «Πασχίζουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» είπε ο ρώσος πρόεδρος. Αναφορές για σφοδρές μάχες στα ανατολικά λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η εκεχειρία.

Μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία ζητεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν φτάσει στο τέλος της η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει προειδοποιήσει πως η κατάπαυση του πυρός που ισχύει αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην παραταθεί πέρα από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε θα εκπνεύσει, αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με φιλορώσους αυτονομιστές δεν έχουν ευνοϊκή κατάληξη.

«Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών» δήλωσε ο Πούτιν.

«Πασχίζουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους στη διάρκεια διπλωματικής τελετής στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η βία έχει υποχρεώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Στις δηλώσεις του αυτές, τις οποίες έκανε μετά την υπογραφή από την Ουκρανία μιας ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και οι οποίες μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως οι απόπειρες να εξαναγκασθεί η Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ οδήγησαν τη χώρα στη «διάσπαση».

«Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο και οι απόπειρες να επιβληθεί στον ουκρανικό λαό μια τεχνητή επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ώθησαν την κοινωνία στη διάσπαση και σε μια επώδυνη εσωτερική σύγκρουση» δήλωσε ο Πούτιν.

Αναφορές για μάχες παρά την εκεχειρία

Πέντε ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών σημείων ελέγχου στα ανατολικά, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Την ίδια ώρα ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν ρωσικό άρμα μάχης, όταν απώθησαν επίθεση των αυτονομιστών σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών.

Ο Λισένκο πρόσθεσε ότι δύο ακόμη άρματα μάχης κατασχέθηκαν. Ο Ντμίτρι Τιμτσούκ, ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, είχε επισημάνει λίγη ώρα νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές με οκτώ άρματα μάχης επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού έξω από το Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασχέσει σοβιετικά άρματα μάχης T-64 από τις αποθήκες του ουκρανικού στρατού, όμως ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά δόθηκαν μυστικά στους αντάρτες από τη Ρωσία.

Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέλαβαν στρατιωτική βάση στην πόλη. Αξιωματικοί μιας μονάδας του στρατού ανακρίνονται στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ντονέτσκ το οποίο έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές, σύμφωνα με το Interfax.

Ουκρανία: Πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία πρώην πολιτικών

Το Λιχτενστάιν πάγωσε περιουσιακά στοιχεία πρώην πολιτικών της Ουκρανίας, ύψους 27 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22 εκατ. ευρώ). Οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν επίσης ποινική διαδικασία για ξέπλυμα χρήματος.

Λίγο μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία, ξεκίνησαν ποινικές έρευνες για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μελών της κυβέρνησής του και οικείων τους.

Στις 28 Φεβρουαρίου, το Λιχτενστάιν είχε διατάξει τη δέσμευση κεφαλαίων και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για πιθανά περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών, προκειμένου αυτά να μπορούν να αναγνωριστούν.

Οι φάκελοι υποβλήθηκαν στη συνέχεια για αξιολόγηση στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τις εισαγγελικές αρχές αναθέτοντας στον ανακριτή την αποστολή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ύποπτων για παράβαση των διατάξεων του ποινικού κώδικα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024