Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Την Πέμπτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Την προσεχή Πέμπτη εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη «μικρή ΔΕΗ». Σύσκεψη πραγματοποιείται το απόγευμα στο Μαξίμου για να καμφθούν οι αντιρρήσεις, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε το σωματείο «Σπάρτακος».

Την προσεχή Πέμπτη εισάγεται προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστότερο ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Από τη ΝΔ έχει οριστεί εισηγητής ο Κωνσταντίνος Σκρέκας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Πετράκος.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» εξετάζεται σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι ενστάσεις από βουλευτές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο-πραπαιτούμενο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Τάκης Ρήγας.

Πάντως, πηγές από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «δεν πάμε στα τυφλά να ψηφίσουμε τα προαπαιτούμενα», θέτοντας σειρά ζητημάτων, όπως το τίμημα πώλησης της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, η μείωση της τιμής του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας κλπ.

Αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά αλλαγές στο νομοσχέδιο, περιορισμένης όμως έκτασης.

Την ίδια ώρα, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας τάσσεται η ΔΗΜΑΡ, είναι ωστόσο αντίθετη στην πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ, με αφορμή την ικανοποίηση της σχετικής προαπαιτούμενης δέσμευσης για την εκταμίευση της επόμενης δανεικής δόσης.

«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της ‘Μικρής ΔΕΗ’, δηλαδή του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι τάσσεται «υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων- ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις».

Επιπλέον, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «επανεξέταση» προειλημμένων αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας.

«Αυτό που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία είναι η όποια κοροϊδία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, που σύντομα θα εξαντληθεί προ της επιμονής της ‘αδηφάγου τρόικας’» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024