Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι ένστολοι

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι ένστολοι

Ειδική έκθεση για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι ένστολοι θα καταρτίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί για πρώτη φορά το κόστος που συνεπάγονται αυτές για τον προϋπολογισμό.

Ειδική έκθεση για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι ένστολοι θα καταρτίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια προσπάθεια να υπολογιστεί για πρώτη φορά το κόστος που συνεπάγονται αυτές για τον προϋπολογισμό.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων οδηγεί το Δημόσιο στην υιοθέτηση νέου μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη βάση αυτή θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι δαπάνες που δεν σχετίζονται με την άμεση μισθοδοσία των ένστολων, αλλά με τις παροχές που λαμβάνουν σε είδος.

Ενδεικτικά στο επίκεντρο θα βρεθούν παροχές που σχετίζονται με:

  • Τα Στρατιωτικά Πρατήρια – Προμηθευτικούς Οργανισμούς-Λέσχες.
  • Τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ)
  • Τις Λέσχες Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
  • Τα Επιδοτούμενα Στεγαστικά Δάνεια σε Στρατιωτικούς μέσω του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος.
  • Τη διάθεση υπηρεσιακών αυτοκινήτων που ισχύσει για αξιωματικούς από το βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω.

Τι απαντούν οι ένστολοι

Οι ενώσεις των ένστολων έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει πως όλες οι παραπάνω παροχές δεν αποτελούν προνομία.

Ενδεικτικά για τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας αναφέρουν πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει το δικαίωμα να διαμείνει σε αυτά για περίπου 12 μέρες έναντι ενός σχετικά μικρού τιμήματος για ενοίκιο. ΚΑΑΥ υπάρχουν μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και δεν επαρκούν για όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Για τις λέσχες αξιωματικών αποσαφηνίζουν πως δεν είναι ιδρύματα και τα στελέχη και οι οικογένειές τους δεν σιτίζονται δωρεάν εκεί, αλλά πληρώνουν κανονικά.

Για τα στρατιωτικά πρατήρια -στα οποία πλέον έχουν πρόσβαση και οι δικαστικοί- υποστηρίζουν πως εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις μονάδες και οι τιμές τους είναι ίδιες με εκείνες πολυκαταστημάτων και σουπερ μάρκετ.

Για τα στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών ξεκαθαρίζουν πως τα διαμερίσματα του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών επαρκούν για τη στέγαση μόνο του 5% των στελεχών και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως πρόκειται για μια μόνιμη παροχή σε είδος.

Η φορολόγηση των παροχών σε είδος

Πάντως, η πρωτοβουλία του Γενικού Λογιστηρίου να καταγράψει τις παροχές σε είδος των ένστολων συμπίπτει χρονικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος από την 1η Ιανουαρίου 2015 στα πλαίσια του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4172/2013, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Στις παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται η παροχή αυτοκινήτου, παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, η παραχώρηση κατοικίας κλπ.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι παροχές σε είδος υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου όπως ακριβώς και το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024