Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
weather-icon 29o
Κατά 28% αυξήθηκαν τα τουριστικά έσοδα στο πρώτο τετράμηνο

Κατά 28% αυξήθηκαν τα τουριστικά έσοδα στο πρώτο τετράμηνο

Κατά περίπου 28% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τον τουρισμό στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αγγίζοντας τα 900 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συμβαδίζει με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα, ξεπέρασε τα 1,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21,1% σε σχέση με πέρυσι.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Κατά περίπου 28% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τον τουρισμό στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αγγίζοντας τα 900 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο τετράμηνο αυξήθηκε κατά 21,1% και ανήλθε σε 1,915 εκατ. ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014, το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 252 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 194 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, κατά 196 εκατ. ευρώ ή 27,8%, σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 138 εκατ. ευρώ ή 26,9%.

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 21,1% και στην αύξηση κατά 26 ευρώ ή 6,2% της μέσης ανά ταξίδι δαπάνης. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 9,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν το 4% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Την ίδια περίοδο (Ιανουαρίου-Απριλίου 2014), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 27,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 κατά 32,4%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 412 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 που διαμορφώθηκαν στα 446 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 11,7% και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 60,6%.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17,9% και διαμορφώθηκαν στα 102 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50,5%.

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 37,2% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ, και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατά 2,1% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Ταξιδιωτική κίνηση

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 21,1% και διαμορφώθηκε στις 1.915 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.581 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στις 1,022 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Επίσης οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28 διαμορφώθηκαν στις 893 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19%.

Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 15,3% και οι αφίξεις από τις χώρες ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 32,9%.

Ειδικότερα, μείωση κατά 9% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Γαλλία, ενώ οι αφίξεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν αύξηση κατά 14,8% και 44,2% αντιστοίχως.

Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 54,2% και διαμορφώθηκαν στις 37 χιλ. ταξιδιώτες, και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 24% και διαμορφώθηκαν στις 58 χιλ. ταξιδιώτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
Cookies