Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τζιχαντιστές προελαύουν στο Ιράκ ενώ εκτίθεται η αδυναμία της Βαγδάτης

Οι τζιχαντιστές προελαύουν στο Ιράκ ενώ εκτίθεται η αδυναμία της Βαγδάτης

Βαθαίνει η κρίση στο Ιράκ, με την σουνιτική ISIS να επεκτείνει τα τελευταία 24ωρα τον έλεγχό της σε τμήματα της χώρας ενώ -με φόντο μία Βαγδάτη που φαίνεται όλο και πιο αδύναμη- οι ενδείξεις σεκταρισμού πληθαίνουν: Τα όπλα κατά των τζιχαντιστών παίρνουν πολιτοφυλακές που σχηματίζονται από σιίτες. Η πίεση στον πρωθυπουργό Μαλίκι να παραιτηθεί μένει αμείωτη, δεχόμενος «συστάσεις» και από τον ανώτατο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας για αλλαγή πλεύσης.

Βαθαίνει η κρίση στο Ιράκ, με την σουνιτική ISIS να επεκτείνει τα τελευταία 24ωρα τον έλεγχό της σε τμήματα της χώρας ενώ -με φόντο μία Βαγδάτη που φαίνεται όλο και πιο αδύναμη- οι ενδείξεις σεκταρισμού πληθαίνουν: Τα όπλα κατά των τζιχαντιστών παίρνουν πολιτοφυλακές που σχηματίζονται από σιίτες.

Η πίεση στον πρωθυπουργό Μαλίκι να παραιτηθεί μένει αμείωτη, δεχόμενος «συστάσεις» και από τον ανώτατο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας για αλλαγή πλεύσης.

Η κατάληψη άλλων δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων από τους τζιχανιστές, της Κάιμ και της Ραουά στην επαρχία Ανμπάρ ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της ISIS, εξαιτίας και της κατάληψης του συνοριακού περάσματος στην Κάιμ.Είναι η πρώτη φορά που πέφτει στον έλεγχο της ομάδας δίοδος στη μεθόριο προς τη Συρία: Συγκλίνουσες αναφορές υποστηρίζουν πως από την συριακή πλευρά του περάσματος είχαν αποχωρήσει νωρίτερα και οι ομάδες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και του μετώπου αλ Νούσρα (που έχει σχέση με την Αλ Κάιντα, από την οποία έχει «αποσκιρτήσει» η ISIS).

Aπό το σημείο πλέον, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Associated Press, διέρχονται ανεξέλεγκτα ένοπλοι και εξοπλισμός. Όσον αφορά την κατάληψη της Ράουα, ανησυχία επικρατεί για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την κατάληψη και του κοντινού φράγματος του Ευφράτη, στην Χαντίθα.

Ιδιαίτερα η κατάληψη του συνοριακού περάσματος, που «δένει» ακόμη εμφανέστερα την κρίση στο Ιράκ με τον κοντινό εμφύλιο στη Συρία, υπογραμμίζει την εγκαθίδρυση μίας «ζώνης χάους» υπό την ISIS που ξεκινά από το κεντρικό Ιράκ και φτάνει μέχρι τη δυτική Συρία.

Παράλληλα, σε μία επίδειξη δύναμης και ορατή υπενθύμιση πως ο σεκταρισμός απειλεί τη χώρα, ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ έβγαλε στους δρόμους οπαδούς του που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να πάρουν τα όπλα για να αντισταθούν στην σουντική ISIS.

H παρέλαση έδειξε την «ποικιλία» του οπλοστασίου που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις που σχηματίζονται (οι οποίες, όπως και οι ιρακινοί που βρίσκονται στις τάξεις της σουντικής ISIS, έχουν εμπειρία τόσο από τον πόλεμο κατά των αμερικανικών δυνάμεων όσο και από την αιματηρή εμφύλια σύρραξη που ακολούθησε.

Βγάζοντας τους υποστηρικτές του, ο αλ Σαντρ έδειξε επίσης ότι ο σιίτης πρωθυπουργός Νουρ αλ Μαλίκι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο ακόμη και δυνάμεων εντός της σιιτικής κοινότητας του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί γιατί έχει αποξενώσει τόσο τους σουνίτες όσο και τους Κούρδους. Σε όσους τον επικρίνουν σκληρά -στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ΗΠΑ, που σχεδόν τον κάλεσαν να παραιτηθεί- προστέθηκε και ο αγιατολάχ αλ Σιστάνι, ο πνευματικός ηγέτης του ιρακινών σιιτών που χαίρει του περισσότερου κύρους.

Ο αλ Σιστάνι, που αποφεύγει να εκφράζεται επί πολιτικών ζητημάτων, κάλεσε τον Μαλίκι να ανοιχτεί στους σουνίτες και τους Κούρδους και να «αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος».

Eπιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024