Τα λογιστικά φύλλα του Excel γεμίζουν συνήθως αριθμούς και γραφικές παραστάσεις, ενίοτε όμως και με τέχνη.

Ο Τατσούο Χοριούτσι από το Ναγκάνο, σήμερα 74 ετών, ήθελε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό όταν πήρε σύνταξη. Έμαθε λοιπόν να ζωγραφίζει στο Excel χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Autoshape για τη δημιουργία σχεδίων. Εκατοντάδες αλλεπάλληλα στρώματα τέτοιων σχεδίων σχηματίζουν τα περίπλοκα τοπία των πινάκων (ένθετη εικόνα παρακάτω).Όπως αναφέρει το ιαπωνικό PC Online, ο ανορθόδοξος ζωγράφος είχε δει τους συναδέλφους του στο γραφείο να δημιουργούν γραφικές παραστάσεις στο Excel, σκέφτηκε λοιπόν ότι το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για σχέδιο.

Ο Χοριούτσι γνώριζε ότι υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα προγράμματα, ήταν όμως ακριβά, ενώ το Excel ήταν προεγκατεστημένο στο PC που αγόρασε. Το Excel «είναι πιο εύκολο στη χρήση από το Microsoft Paint» δηλώνει ο ίδιος.

Έπειτα από λίγα χρόνια εξάσκησης, ο ηλικιωμένος ιάπωνας κέρδισε με άνεση το διαγωνισμό Excel Autoshape Art Contest το 2006.

Έχει εκθέσει έργα του στο Gunma Museum of Art και στο Διαδίκτυο και επιπλέον έχει διαθέσει για κατέβασμα τα αρχεία Excel για ορισμένους πίνακες, όπως αυτόν κι αυτόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ