Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιούλιος 2014: ταξιδιωτικές αποδράσεις με άρωμα τέχνης και πολιτισμού

Ιούλιος 2014: ταξιδιωτικές αποδράσεις με άρωμα τέχνης και πολιτισμού

Όσοι πιστεύουν ότι διακοπές (και δη καλοκαιρινές) και τέχνη δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν αρμονικά ίσως αναθεωρήσουν τις απόψεις τους διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές. Ο Ιούλιος του 2014 προσφέρει την ευκαιρία ταξιδιωτικών αποδράσεων με άρωμα τέχνης και πολιτισμού, τη δυνατότητα συνδυασμού της επιθυμητής σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης των καλοκαιρινών διακοπών με την ουσιαστική ψυχαγωγία, και […]

Όσοι πιστεύουν ότι διακοπές (και δη καλοκαιρινές) και τέχνη δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν αρμονικά ίσως αναθεωρήσουν τις απόψεις τους διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Ο Ιούλιος του 2014 προσφέρει την ευκαιρία ταξιδιωτικών αποδράσεων με άρωμα τέχνης και πολιτισμού, τη δυνατότητα συνδυασμού της επιθυμητής σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης των καλοκαιρινών διακοπών με την ουσιαστική ψυχαγωγία, και μάλιστα σε γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

Κατ’ αρχάς, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, πραγματοποιείται και φέτος, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Τσακωνιάς «μελιτζάzz»

Αφορμή για το φεστιβάλ και οδηγός είναι η ξακουστή Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν προβάλλοντας την τσακώνικη γλώσσα, τον τσακώνικο χορό, την τοπική παράδοση και φιλοξενία, αλλά και το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον.

Φέτος η εξωστρεφής τσακώνικη μελιτζάνα ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική με αργεντίνικο tango, κουβανέζικη salsa, latin των Άνδεων, μαθήματα χορού tango, εκθέσεις, παιδικές δραστηριότητες και, φυσικά, υπέροχες γεύσεις.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με βόλτες στα σοκάκια του Λεωνιδίου, στο γραφικό λιμανάκι της Πλάκας (επίνειο του Λεωνιδίου) και στα Πούλιθρα (οικισμό με παλαιά πέτρινα σπίτια), κολύμπι στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής (Πλάκα, Πούλιθρα, Σαμπατική, Λιβάδι, Παραλία Τυρού, Φωκιανός), εκδρομή στα Τσακωνοχώρια, επίσκεψη στις μονές Αγίου Νικολάου Σίντζας (σε απόσταση 6 χλμ από το Λεωνίδιο) και Παναγίας Έλωνας (ανάμεσα στο Λεωνίδιο και τον Κοσμά), καθώς και ανάβαση στο οροπέδιο των Πελετών.

Η επόμενη πρότασή μας για μια ταξιδιωτική εξόρμηση με ξεχωριστό χρώμα αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα την Πιερία.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με τον πολιτισμό διαφόρων λαών και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Τόπος με πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν, η Πιερία προσφέρεται για απολαυστικές διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, αφού συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας.

Κοντά στις εκτεταμένες παραλίες του Θερμαϊκού κόλπου με την άρτια τουριστική υποδομή βρίσκονται τα μαγευτικά βουνά της Πιερίας, ο Όλυμπος, με τον εθνικό δρυμό και την ψηλότερη κορυφή της χώρας μας (Μύτικας ή Πάνθεον, υψόμετρο 2.918), και τα καταπράσινα Πιέρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Πιερίας, προπάντων το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου (ιερής
πόλης των Μακεδόνων), τα μεσαιωνικά μνημεία (κάστρα Πλαταμώνα και
Παντελεήμονα), τα γραφικά χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί (Παλαιός
Παντελεήμονας, Παλαιοί Πόροι κ.ά.).

Σημεία αναφοράς για τους ταξιδιώτες αποτελούν, ασφαλώς, το Λιτόχωρο, κωμόπολη χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου και ιδανική αφετηρία ορειβατικών εξορμήσεων στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα και το επιβλητικό βουνό, και τα κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα
της παραλιακής ζώνης (Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Λεπτοκαρυά,
Μακρύγιαλος, Νέοι Πόροι, Νέος Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Σκοτίνα).

Το Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της Αργολίδας με το παραδοσιακό χρώμα και το ιδιαίτερο στυλ, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα των προτάσεών μας για ξεχωριστές ταξιδιωτικές αποδράσεις εντός του Ιουλίου.

Η μεγάλη ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης εικαστικούMark Hadjipateras (Μάρκου Χατζηπατέρα) στον πολυχώρο πολιτισμού «Φουγάρο», ένα μοναδικό χώρο ζωής και τέχνης, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για μια ολιγοήμερη έστω επίσκεψη σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Αυγούστου, περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό έργα του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία εκτίθενται πρώτη φορά ή έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την περίσταση. Γλυπτά μικρών και μεγάλων
διαστάσεων από fiberglass, μπρούντζο και αλουμίνιο, μονοτυπίες λαδιού
και έργα σε καμβά εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο του
Φουγάρου.

Όσοι επισκεφθούν την έκθεση του Mark Hadjipateras στο «Φουγάρο» θα έχουν ασφαλώς την ευκαιρία να περπατήσουν στους γραφικούς δρόμους του Ναυπλίου με τα κομψά νεοκλασικά,
τα βενετσιάνικα μπαλκόνια, τις παλαιές εκκλησίες, τις ιστορικές πλατείες και τα ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και να επισκεφθούν το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι.

Η τελευταία πρότασή μας αφορά έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, τη Σαντορίνη.

Στη Βλυχάδα, λιμάνι και αλιευτικό καταφύγιο στο νότιο άκρο του νησιού, θα πραγματοποιηθούν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναντήσεις και εικαστικές εκθέσεις, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory, SAF), που θα φιλοξενηθούν (αρχής γενομένης από το Σάββατο 12 Ιουλίου) στο παλαιό εργοστάσιο ντομάτας «Δ. Νομικός».

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Οι κεντρικοί άξονες λειτουργίας του είναι οι ακόλουθοι: α. Ιστορία – Παράδοση (Βιομηχανικό Μουσείο). β. Εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. γ. Εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης θα δώσει ξεχωριστό χρώμα σε αυτούς που θα επιλέξουν φέτος τη Σαντορίνη για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Φυσικά, την προσοχή των ταξιδιωτών θα τραβήξουν, επίσης, η εντυπωσιακή καλντέρα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, οι παραδοσιακοί οκισμοί στο χείλος της καλντέρας, δείγματα γνήσιας θηραϊκής αρχιτεκτονικής, οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραδοσιακά οινοποιεία, η εξαίρετη τοπική κουζίνα, αλλά και τα κοσμοπολίτικα θέρετρα με τις οργανωμένες παραλίες.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024