Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου σχεδιάζει ο Ομπάμα
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει μια ποικιλία οικοσυστημάτων με κοράλλια, φάλαινες, καρχαρίες και άλλα είδη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στη μέση του Ειρηνικού το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, κλειστό για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει μια ποικιλία οικοσυστημάτων με κοράλλια, φάλαινες, καρχαρίες και άλλα είδη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στη μέση του Ειρηνικού το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, κλειστό για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Τα όρια του καταφυγίου δεν έχουν ακόμα οριστεί, ωστόσο η προστατευόμενη περιοχή θα μπορούσε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και να διπλασιάσει έτσι τη συνολική έκταση των πλήρως προστατευόμενων περιοχών στους ωκεανούς όλου του κόσμου.
Για τη δημιουργία του καταφυγίου, στην οποία αντιδρούν ρεπουμπλικανοί πολιτική που ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες, ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αξιοποιήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου -αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθεσία του 1906 για τις αρχαιότητες και τα εθνικά μνημεία.
Το ίδιο είχε κάνει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους το 2006 όταν δημιούργησε αυτό που ήταν τότε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αμερικανική Σαμόα.
Τα όρια του νέου καταφυγίου θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες έπειτα από διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Σύμφωνα πάντως με τη Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη την είδηση, ο Ομπάμα σχεδιάζει την επέκταση του καταφυγίου που δημιούργησε ο Μπους.
«Όπως έκαναν πριν από εμένα οι πρόεδροι Κλίντον και Μπους, σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου ως προέδρου για να προστατεύσω ορισμένα από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια τοπία που διαθέτουμε» δήλωσε ο Ομπάμα προαναγγέλλοντας το σχέδιο στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.
Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να λανσάρει ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της απάτης στο εμπόριο αλιευμάτων.
Η μαύρη αγορά αλιευμάτων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί γύρω στο 20% του συνόλου των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.
Έκκληση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων απηύθυνε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συνέδριο για τους ωκεανούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού – Η γενική κατάσταση σε άτομα 16 ετών και άνω
- Είναι αυτά τα αρχαιότερα ζάρια του κόσμου;
- Ανήλικοι ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας συνομήλικό τους σε νησί των Κυκλάδων – Βίντεο ντοκουμέντο
- Ο Σομποσλάι απολογήθηκε στους οπαδούς της Λίβερπουλ
- Τέλος οι ουρές για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης – Θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά
- Τραμπ: Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία – Χωρίς συμφωνία, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες
- Ουγγαρία: Ημέρες και πράξεις του Βίκτορ Όρμπαν – Το τέλος της κυριαρχίας και του εθνικού συντηρητισμού
- Το γκολ της χρονιάς: Αμυντικός σκόραρε με ραμπόνα εκτός περιοχής (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442