Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτές οι πατέντες της Tesla για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ανοιχτές οι πατέντες της Tesla για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη νέα αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η εταιρεία Tesla Motors του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αξιοποιήσει δωρεάν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη νέα αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η εταιρεία Tesla Motors του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να αξιοποιήσει δωρεάν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της.

«H Tesla δεν δεν θα υποβάλλει αγωγές για παραβίαση πατεντών σε οποιονδήποτε ο οποίος, καλή τη πίστη, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία μας» έγραψε στο εταιρικό ιστολόγιο ο Μασκ, συνιδρυτής της PayPal και ιδρυτής της εταιρείας διαστημικών μεταφορών SpaceX.

Το άνοιγμα των πατεντών θα μπορούσε τώρα να ανοίξει την πόρτα για νέες συνεργασίες της Tesla με άλλους κατασκευαστές -η εταιρεία ήδη παράγει ηλεκτρικά συστήματα για τη Daimler και την Toyota.

Επτά χρόνια μετά την παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου σπορ αυτοκινήτου Roadster της Tesla, το οποίο δεν παράγεται πλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιστοιχούν μόλις στο 1% των πωλήσεων στις
ΗΠΑ.

Η Tesla, με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, παράγει σήμερα μόνο ένα μοντέλο, το φουτουριστικό σεντάν Model S, με τιμή 70.000 δολαρίων. Προσφέρει αυτονομία μέχρι 420 χιλιόμετρα και μπορεί να φορτίζεται δωρεάν στους 200 σταθμούς του δικτύου «Supercharger» στις ΗΠΑ.

O Μασκ αναφέρει ότι η Tesla συζήτησε ενδεχόμενη συνεργασία με την BMW για κοινή χρήση του δικτύου -και η δωρεάν διάθεση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην Tesla να μοιραστεί το κόστος για τη δημιουργία νέων σταθμών φόρτισης.

Καμία πατέντα της Tesla δεν λήγει πριν από το 2016, και εκ πρώτης όψεως η δωρεάν διάθεση του πορτφόλιο πατεντών θα μπορούσε να στερήσει από την Tesla ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η εταιρεία όμως φαίνεται να εκτιμά ότι θα είχε μεγαλύτερη δυναμικό σε μια μεγαλύτερη αγορά. Υπάρχουν εξάλλου κι άλλες εταιρείες που ακολουθούν αυτή την προσέγγιση: η Google διέθεσε ως ανοιχτό κώδικα το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο τελικά ξεπέρασε το iOS της Apple σε μερίδιο αγοράς και τρέχει σήμερα σε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συσκευές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024