Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα, καταγγέλλει η Ουκρανία

Ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα, καταγγέλλει η Ουκρανία

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία, αλλά αναχαιτίστηκαν κοντά στην πόλη Σνίτσνιε στην περιοχή του Ντονέτσκ. Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ορκωμοσία του Πέτρο Ποροσένκο είχαν την ίδια στιγμή οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός μιλώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο κέντρο του Ντονέτσκ το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία, αλλά αναχαιτίστηκαν κοντά στην πόλη Σνίτσνιε στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ορκωμοσία του Πέτρο Ποροσένκο είχαν την ίδια στιγμή οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας, με τον πρώτο να δηλώνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι επετράπη να εισέλθουν τανκς στη χώρα από τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο υποστήριξε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του ένα τμήμα των συνόρων του με τη Ρωσία, μήκους 100 χιλιομέτρων, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες αντιστέκονταν στις ουκρανικές δυνάμεις «χρησιμοποιώντας σήμερα για πρώτη φορά ακόμα και άρματα μάχης που ήλθαν από τη Ρωσία».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη συνομιλία Ποροσένκο-Πούτιν δεν γίνεται κάποια σχετική αναφορά. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με το σχέδιό του για την επίλυση [της κρίσης] στη νοτιοανατολική Ουκρανία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Μόσχα είχε ήδη χαρακτηρίσει ψευδείς τις καταγγελίες του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Τις πληροφορίες περί εισβολής ρωσικών τανκ μετέδωσε η διαδικτυακή εφημερίδα Censor.NET, επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Αρσέν Αβάκοφ. Τις επιβεβαίωσαν ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters που είδαν τρία τανκς στην πόλη Σνίτσνιε.

«Σήμερα τρία τανκς Τ-72 πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ένα τανκ βρίσκεται στην πόλη Σνίτσιε. Άλλα δύο μετακινήθηκαν έξω από την πόλη. Κοντά στο Σνίτσιε τα τανκς αναχαιτίστηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. Η μάχη συνεχίζεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι χτυπήθηκε ένα ρωσικό Τ-72» φέρεται να είπε ο Αβάκοφ, σύμφωνα με το Censor.NET.

{{{ map }}} Νωρίτερα και ο επικεφαλής της οργάνωσης Αντίσταση Πληροφοριών, Ντμίτρο Τιμτσούκ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι παράνομες ένοπλες οργανώσεις στο Σνίτσνιε είχαν παραλάβει δύο τανκς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ότι οι χειριστές των τανκς δεν κρύβουν τη ρωσική τους καταγωγή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι χειριστές δήλωσαν ότι έχουν έρθει «να απελευθερώσουν την Ουκρανία», λέγοντας ότι είναι το «διεθνικό τους καθήκον».

Πηγές υπηρεσιών ασφαλείας είπαν στο Censor.NET ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, ανάμεσά τους και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο Ντονέτσκ

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Ντονέτσκ, ενώ ακολούθησαν και άλλες μικρότερες που έμοιαζαν να προέρχονται από πυρά του πυροβολικού, επεσήμαναν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επικοινωνία με κάποιο εκπρόσωπο των αυτονομιστών ανταρτών του Ντονέτσκ.

Την Πέμπτη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε «την απουσία οποιασδήποτε προόδου» για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο καθώς βλέπουμε την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας, τερματισμού των συγκρούσεων, ξεκινώντας από τον τερματισμό της επιχείρησης καταστολής» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα καταθέσει ένα σχέδιο απόφασης για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα επικεντρώνεται «στην ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η ουκρανική πλευρά εφάρμοσε τον οδικό χάρτη» που επεξεργάστηκε το Μάιο ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη), ο Ελβετός Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι οι αντάρτες στο νοτιοανατολικό τμήμα (της χώρας) προτίθενται να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αλλά το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τις αρχές του Κιέβου» σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες για χρήση εμπρηστικών βομβών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η ουκρανική Εθνοφρουρά διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Στις 30 Μαΐου, η ρωσική επιτροπή έρευνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει την Σύμβαση της Γενεύης του 1949 για την Προστασία των Αμάχων, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνει αποδείξεις και ότι ξεκινάει έρευνα για «προσφυγή σε απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου».

Η ΕΕ έχει από την πλευρά της ζητήσει από το Κίεβο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις ένοπλες επιχειρήσεις του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως την, όπως σημειώνει η ίδια, νομιμότητα αυτών των ενεργειών του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024