Καταπέλτης οι εισαγγελείς για τα «παραθυράκια» καταχραστών Δημοσίου
Ανήσυχοι για νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως ανοίγουν παράθυρο απαλλαγής σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς δηλώνουν εισαγγελείς. Με ανακοίνωση-καταπέλτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας διατυπώνει την ανησυχία για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και «την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».
Ανήσυχοι για νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως ανοίγουν παράθυρο απαλλαγής σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς δηλώνουν εισαγγελείς.
Με ανακοίνωση-καταπέλτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας διατυπώνει την ανησυχία για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και «την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου».
Οι εισαγγελείς εκφράζουν παράλληλα τον προβληματισμό τους για «την τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης, με επάλληλες τροποποιήσεις, ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων (Κωδίκων), με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».
Αφήνουν, μάλιστα, σοβαρές αιχμές για ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας που διασπούν την αντίληψή της, ως λειτουργίας θεσμικά αναπόσπαστης με τη Δικαιοσύνη, παρατηρώντας φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση «ακατανόητης» νομοθέτησης.
Ενδεικτικά, αναφέρεται η πρωτοβουλία (αντικατάστασης άρθρου του Ποινικού Κώδικα) που θα έχει ως αποτέλεσμα κατηγορίες προσώπων να παύσουν να θεωρούνται ως υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και άρα δυνάμει υποκείμενα εγκληματικών πράξεων σχετικών με την υπηρεσία.
Επίσης, η πρόβλεψη της οριστικής παύσης εκκρεμών ποινικών διώξεων που αφορούν σε κάθε είδους πράξεις και παραλείψεις σχετιζόμενων με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.
Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος γίνεται στο πλαίσιο του «πολέμου» ανακοινώσεων που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες και κορυφώθηκε με ανακοινώσεις των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα ζωή για το «Εργοστάσιο Τέχνης»
- Διεθνείς ανησυχίες για τον νόμο για την «εθνική ενότητα» της Κίνας – «Κακόβουλη δυσφήμιση», απαντά το Πεκίνο
- DSquared2: Οι βουτιές τους στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου
- Παναγιώτης Νέστορας: Πήρε εξιτήριο από το Ιπποκράτειο – «Η απώλεια της γυναίκας μου να είναι η τελευταία από τέτοια άνανδρα χτυπήματα»
- Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Ολλανδία – Ποιους παίκτες πήρε μαζί του ο Μεντιλίμπαρ (pics)
- Ξέσπασε ο Μόντριτς: «Δεν μπορείς να δίνεις τέτοιο πέναλτι»
- Αύξηση σχεδόν 30% στους θανάτους στη Γαλλία κατά τον καύσωνα του Ιουνίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)













![Παιδιά έκαναν τσουλήθρα σε Ferrari 500.000 ευρώ – H αντίδραση του ιδιοκτήτη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-51-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442