Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πάπας «ένωσε» Πέρες και Αμπάς σε προσευχή για την ειρήνη στη Μ.Aνατολή

Ο Πάπας «ένωσε» Πέρες και Αμπάς σε προσευχή για την ειρήνη στη Μ.Aνατολή

Τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς έφερε κοντά ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αγία Έδρα για μία προσευχή υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε γενναίο διάλογο κάλεσε ο ποντίφικας τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να ανταποκριθούν στη λαχτάρα των λαών τους για ειρήνη.

Τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς έφερε κοντά ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αγία Έδρα την Κυριακή για μία προσευχή υπέρ της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε η επίκληση η στην ειρήνη στους Κήπους του Βατικανού, με τρεις διαδοχικές προσευχές: εβραϊκή, χριστιανική και μουσουλμανική.

Σε γενναίο διάλογο κάλεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να ανταποκριθούν στη λαχτάρα των λαών τους για ειρήνη, ενώ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που βρέθηκε κοντά του.

«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι για να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνον λέξη: αδελφέ μου» τόνισε ο ποντίφικας.

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Φραγκίσκος ανέφερε:

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί».

Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι του Βατικανού στο Youtube, ενώ δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση το hashtag #weprayforpeace.

Ο Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχτηκαν τους Σιμόν Πέρες και Μαχμούντ Αμπάς στην είσοδο του «Οίκου Αγίας Μάρθας», όπου διαμένει μόνιμα ο ποντίφικας και φιλοξενείται κατά την παραμονή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Η εικόνα του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους δυο προέδρους που περπατούν δίπλα στο μουσείο του Βατικανού κάνει τον γύρο του κόσμου» μετέδιδε η RAI.

Έπειτα από μια σύντομη συνομιλία, οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς και οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες μετέβησαν στο χώρο της προσευχής στους Κήπους του Βατικανού, έκταση με γρασίδι σε σχήμα τριγώνου που βρίσκεται κοντά στο κτήριο των μουσείων της Αγίας Έδρας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να αναγνώσει απόσπασμα από το Βιβλίο του Ησαΐα. Αναγνώστηκε, επίσης, στην αραβική γλώσσα, η προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης για την ειρήνη.

Ο Πάπας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποκάλεσε και πάλι τον Οικουμενικό Πατριάρχη «αδελφό μου Ανδρέα», αναφερόμενος στον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος ίδρυσε την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «η παρουσία όλων, σήμερα στο Βατικανό, μαρτυρά την θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ».

«Έζησα τον πόλεμο, γνώρισα την ειρήνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τόσους ανθρώπους, τους φίλους, τα παιδιά που πλήρωσαν το τίμημα του πολέμου. Στην ζωή μου δεν θα σταματήσω, κάθε μέρα, να στηρίζω την ειρήνη» ανέφεε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Κύριο να δωρίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον λαό του.

«Η συμφιλίωση και η ειρήνη, Κύριε και Θεέ, είναι ο στόχος μας. Σταθεροποίησε τα βήματά μας και στέψε με επιτυχία τις προσπάθειές μας» ανέφερε ο Αμπάς.

Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον Κύριο για την πλάση, προέβαλαν αίτημα συγχώρεσης και προσευχήθηκαν υπέρ της ειρήνης. Πηγές της Αγίας Έδρας είχαν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για συλλείτουργο ή κοινή θρησκευτική τελετή.

Στο τέλος της τελετής φύτεψαν όλοι μαζί ένα δέντρο ελιάς, ως σύμβολο ειρήνης, ενώ, πριν την αναχώρηση των δυο πολιτικών ηγετών από το Βατικανό είχε προγραμματιστεί εκτενέστερη συνομιλία, κεκλεισμένων των θυρών, με τον ποντίφικα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος γευμάτισε το μεσημέρι μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον «Οίκο της Αγίας Μάρθας», κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα της ημέρας.

Στην προσευχή παρίστατο και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Βαρθολομαίος: Σκοπός μας η επίτευξη ειρήνης

«Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης στην Ρώμη είναι η επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στην Μέση Ανατολή» δήλωσε νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την λήξη της Θείας Λειτουργίας της οποίας χοροστάτησε στο ναό του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος στην Αιώνια Πόλη.

«Η ειρήνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, οι χριστιανοί διαρκώς λιγοστεύουν. Υπάρχει ο κίνδυνος, η θρυαλλίδα αυτή να μετατραπεί σε κάτι το πιο επικίνδυνο και να καεί ολόκληρος ο κόσμος» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογράμμισε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία είναι μια γέφυρα για την άρση των εμποδίων, διότι η ελπίδα δεν σβήνει και οι χριστιανοί, με προτροπή του Αποστόλου Παύλου, συνεχίζουν πάντα να προσεύχονται και να ελπίζουν».

«Ελπίζουμε, με την ευλογία του Θεού και με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, να σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη» τόνισε.

Στη συνέχεια θέλησε να αναφερθεί στους δυο κύριους λόγους στους οποίους οφείλεται η σημερινή πρόσκληση προς το πρόσωπό του: «από την μία οφείλεται στην αδελφική του αγάπη, προς τον αδελφό του Ανδρέα, όπως λέει ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος.

Υπάρχει, από πέρυσι, από την εκλογή του, μια σχέση ειλικρινούς αγάπης και φιλίας. Από την άλλη, επιτρέψτε μου να το πω, οφείλεται στο κύρος και στην ακτινοβολία της πρωτόθρονου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως σε όλο τον κόσμο και στην αναγνώριση των πρωτοβουλιών της, όλα αυτά τα χρόνια, υπέρ της οικουμενικής κίνησης για την δημιουργία γεφυρών, μέσω των οποίων θα επικοινωνούν οι εκκλησίες, με απώτερο και κοινό στόχο την συνάντησή μας στο κοινό ποτήρι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024