Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολεμά την έκδοση στο Βέλγιο ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

Πολεμά την έκδοση στο Βέλγιο ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

Ο 29χρονος Γάλλος Μεχντί Νεμούς, συλληφθείς ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, αρνείται να εκδοθεί στο Βέλγιο, το οποίο έχει εκδόσει σε βάρος του πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η επίθεση φέρνει την ΕΕ αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού, ζήτημα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Ο 29χρονος Γάλλος Μεχντί Νεμούς, συλληφθείς ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου, αρνείται να εκδοθεί στο Βέλγιο, το οποίο έχει εκδόσει σε βάρος του πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η επίθεση φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού, ζήτημα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με έμφαση στην ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Αν και η σχετική συζήτηση είχε απο καιρό προβλεφθεί, τα γεγονότα πρόλαβαν τον προγραμματισμένο διάλογο, σχολιάζει δημοσίευμα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.

Ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΕ Ζιλ Ντε Κέρχοφ θα παρουσιάσει στους υπουργούς έκθεση σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής συνεργασίας ενάντια στο φαινόμενο, το οποίο αφορά 2.000 Ευρωπαίους που έχουν κατευθυνθεί ή επιθυμούν να κατευθυνθούν στη Συρία.

«Ελπίζουμε να δικαστεί στη Γαλλία, πρώτον γιατί είναι Γάλλος και δεύτερον επειδή βρίσκεται εδώ» δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο των Βερσαλιών ο Απολέν Πεπιεζέπ, δικηγόρος του συλληφθέντος για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο.

Λίγο νωρίτερα ο Μεχντί Νεμούς -ο οποίος είχε πολεμήσει στη Συρία το 2013- είχε ενημερωθεί επισήμως από το δικαστήριο για το πανευρωπαϊκό ένταλμα. Η άρνησή του να εκδοθεί στο Βέλγιο σημαίνει ότι η διαδικασία παράδοσής του στις βελγικές αρχές θα καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες.

Ο 29χρονος Νεμούς μέχρι στιγμής αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για την επίθεση στις Βρυξέλλες.

Συνελήφθη στη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλον έναν στο Εβραϊκό Μουσείο. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα όπλο, ένα καλάσνικοφ και πολλές σφαίρες.

Η προσωρινή κράτηση παρατάθηκε την Τρίτη για άλλες 96 ώρες, γεγονός που συμβαίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις: εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προβεί ο ύποπτος και σε άλλα εγκλήματα ή εάν έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από άλλο κράτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επισκέφτηκε την Τετάρτη το Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, δήλωσε ότι «πιθανότατα θα συνέχιζε τη δράση του».

Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές, ο Νεμούς είχε φυλακιστεί στο παρελθόν πέντε φορές στη Γαλλία, ενώ το 2013 πήγε στη Συρία και πολέμησε στο πλευρό ισλαμιστών ανταρτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024