Απόλυτη αστυνομική «ηρεμία» στην Τιενανμέν στην 25η επέτειο της εξέγερσης
Η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην Τιενανμέν είναι έντονη την Τετάρτη, την 25η επέτειο της εξέγερσης στην πλατεία, καθώς έχουν γίνει προληπτικά τα πάντα ώστε να αποτραπεί στο Πεκίνο κάθε εκδήλωση μνήμης για μία από τα πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας. Μόνο στο Χονγκ Κονγκ, πέραν της κινεζικής διασποράς, αναμένεται να γίνει και φέτος η λιτή εκδήλωση μνήμης στα θύματα.
Η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην Τιενανμέν είναι έντονη την Τετάρτη, την 25η επέτειο της εξέγερσης στην πλατεία, καθώς έχουν γίνει προληπτικά τα πάντα ώστε να αποτραπεί στο Πεκίνο κάθε εκδήλωση μνήμης για μία από τα πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης κινεζικής ιστορίας.
Μόνο στο Χονγκ Κονγκ, πέραν της κινεζικής διασποράς, αναμένεται να γίνει και φέτος η λιτή εκδήλωση μνήμης στα θύματα το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές Reuters και Associated Press, αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη της ασφάλειας είχαν «περικυκλώσει» την πλατεία το πρωί της Τετάρτης, ελέγχοντας τις ταυτότητες και τις τσάντες όσων ήθελαν να πλησιάσουν.
Μετά την καθημερινή έπαρση της σημαίας, οι ξένοι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν.
Η επιβεβλημένη ομαλότητα στην «Πλατεία της Ουράνιας Ειρήνης» συμπληρώνει τη σιωπή με την οποία περιβάλλεται η επέτειος στην κινεζική δημόσια σφαίρα.
H Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 66 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με την επέτειο. Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να τους απελευθερώσει.
«Ζητώ από τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα όσους συνελήφθησαν την ώρα που ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε ανακοίνωσή της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Τι πρέπει να προσέξετε
- Κραυγή αγωνίας για Δημοτική Κοινότητα της χώρας-Μείωση πληθυσμού 25% το 2026
- Ισπανικά ΜΜΕ για τον Παναθηναϊκό: «Σε κρίση η ομάδα του Μπενίτεθ, κίνδυνος ιστορικής αποτυχίας»
- Σμότριτς προς Τραμπ: Τον ευχαριστεί, αλλά τώρα του ζητάει να φύγει από τη Γάζα – «Να αναλάβουμε εμείς»
- Καμπούλ: Αρκετοί νεκροί από έκρηξη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
- Μια νύχτα μόνο: Συγκρούσεις και παγίδες
- Κόπα Άφρικα: Και όμως το Μαρόκο νίκησε…
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442