Moody’s: Κίνδυνος δημοσιονομικής παρέκκλισης της Ελλάδας λόγω ευρωεκλογών
Αρνητικό σε όρους πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit negative) χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ο οίκος Moody’s. Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «αποσταθεροποιητικών» πρόωρων εκλογών, ενώ αυξάνεται και o «κίνδυνος» χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Normal
0
MicrosoftInternetExplorer4
Αρνητικό σε όρους πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit negative) χαρακτήρισε σήμερα, Δευτέρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ο οίκος Moody’s.
Ο οίκος σημειώνει σε έκθεσή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σχεδόν το 27% των ψήφων, σε σχέση με το 30% που έλαβαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η Χρυσή Αυγή, η οποία αυξάνει τη δημοτικότητά της σταδιακά εν μέσω κρίσης, αναδείχθηκε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με περισσότερο από το 9% των ψήφων.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της τρέχουσας κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο παρέκκλισης», σημειώνει η Moody’s, διατηρώντας αποστάσεις από τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ψήφος τις ευρωεκλογές αντανακλά την απόρριψη των κυβερνητικών πολιτικών από το εκλογικό σώμα.
Πάντως, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «αποσταθεροποιητικών» πρόωρων εκλογών. Ακόμη, σημειώνει πως εξαιτίας της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία, αυξάνεται ο «κίνδυνος» οι δύο χώρες να εξετάσουν την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τη Γαλλία η έκθεση της Moody’s σημειώνει πως το Εθνικό Μέτωπο έλαβε το ποσοστό-ρεκόρ 25% των ψήφων και μπορεί να αμφισβητήσει τον πενταετή οδικό χάρτη της κυβέρνησης Ολάντ. Μάλιστα, υποστηρίζει πως το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη ως βασικό μοχλό πρωτοβουλιών ενοποίησης.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία είναι θετικό δεδομένου ότι το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι έλαβε περισσότερο από το 40% των ψήφων, εξασφαλίζοντας νέα εντολή για την μεταρρυθμιστική του ατζέντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από το πετρελαϊκό σοκ που προκαλεί ο πόλεμος
- Βακτήριο που σχεδιάστηκε με ΑΙ παραβιάζει βασικό κανόνα της ζωής
- Ηλεία: Με λευκά μπαλόνια αποχαιρετούν τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι
- Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την Πρωτομαγιά
- Πρεμιέρα της Εθνικής πόλο γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο
- Η ιστορία του διαμαντιού Koh-i-Noor: Ο Μαμντάνι θα ζητήσει από τον Κάρολο να το επιστρέψει
- Τουρκία: Αγριογούρουνο έτρεχε σε πολυσύχναστο δρόμο – Τραυμάτισε τρία άτομα
- Η ΝΔ που επιτίθεται ανοίκεια στην ευρωπαϊκή εισαγγελία κατηγορεί την αντιπολίτευση για «άρρωστο κλίμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442