Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάλλος τζιχαντιστής αιματοκύλισε το εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

Γάλλος τζιχαντιστής αιματοκύλισε το εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

Τους φόβους ευρωπαϊκών κρατών ότι εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ριζοσπαστικοποιούνται και πολεμούν στο μέτωπο της Συρίας κατά του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να διεξάγουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους έρχεται να ενισχύσει η ανακοίνωση ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών είναι Γάλλος υπήκοος που είχε ταξιδέψει στη Συρία. Ο ίδιος ο 29χρονος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που εντόπισαν οι Αρχές. Συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ εναντίον των τζιχαντιστών ζητά ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Τους φόβους ευρωπαϊκών κρατών ότι εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ριζοσπαστικοποιούνται και πολεμούν στο μέτωπο της Συρίας κατά του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να διεξάγουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους έρχεται να ενισχύσει η ανακοίνωση ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών είναι Γάλλος υπήκοος που είχε ταξιδέψει στη Συρία.

Ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που βρίσκεται στην κατοχή των Αρχών.

Η αστυνομία της Μασσαλίας συνέλαβε τον 29χρονο Μεχντί Νεμουσέ την Παρασκευή κατά την άφιξή του στη γαλλική πόλη με λεωφορείο από το Άμστερνταμ, ανακοίνωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν.

Στην κατοχή του βρέθηκε αυτόματο όπλο ίδιου τύπου με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση και διεξάγεται βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο όπλο που έκοψε το νήμα της ζωής τεσσάρων ανθρώπων στις 24 Μαΐου.

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς έκανε ο Μεχντί Νεμουσέ στη Συρία -όπου πέρασε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Φρανσουά Μολίν.

Όμως το όπλο του συλληφθέντος ήταν τυλιγμένο σε ένα άσπρο πανί που είχε χαραγμένο το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του καθεστώτος Άσαντ στο συριακό έδαφος.

Ο 29χρονος, ο οποίος κατάγεται από τη βόρεια Γαλλία, έχει στο ποινικό του μητρώο επτά καταδίκες για αδικήματα όπως απόπειρα ληστείας -όχι όμως κάτι σχετικά με τρομοκρατία.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λιου δήλωσε ότι ο συλληφθείς είχε προσπαθήσει να κινηματογραφήσει τις δολοφονίες, αλλά η κάμερά του δεν λειτούργησε.

Βίντεο το οποίο εντοπίστηκε μετά τη σύλληψη του 29χρονου δείχνει τα όπλα και τα ρούχα του, ενώ ακούγεται η φωνή του να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

«Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σε αυτή την έρευνα εφιστούν για μία ακόμη φορά την προσοχή στο πρόβλημα των ‘όσων επιστρέφουν, των ατόμων που πηγαίνουν και μάχονται στη Συρία και μετά επιστρέφουν στη χώρα μας» δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε.

Οι δολοφονίες στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών, την παραμονή των ευρωεκλογών κατά τις οποίες η ακροδεξιά κατέγραψε άνοδο-σοκ, οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας στο Βέλγιο και αύξησε τους φόβους για άνοδο του αντισημιτισμού.

Στο βίντεο της επίθεσης που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας φαίνεται ένας άνδρας με αθλητική εμφάνιση και καπέλο να εισβάλει αποφασιστικά στο μικρό εβραϊκό μουσείο. Το αιματοκύλισμα διήρκεσε το πολύ ένα λεπτό.

Ο συλληφθείς έχει παραδοθεί στους ανακριτές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και βάσει της γαλλικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας μπορεί να κρατηθεί τουλάχιστον έως την Τρίτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε την Κυριακή το «πολεμήσει» τα ριζοσπαστικά στοιχεία που επιστρέφουν στη Γαλλία από τη Συρία με βίαια σχέδια. Μόνο από τη Γαλλία έχουν φύγει εκατοντάδες άτομα για να πολεμήσουν μαζί με ισλαμιστές εξτρεμιστές στον τριετή εμφύλιο πόλεμο.

Υπό το φως των εξελίξεων ο Φρανσουά Ολάντ και ο Βέλγος πρωθυπουργός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον τελευταίο να καλεί σε ευρωπαϊκή συνεργασία κατά των τζιχαντιστών.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ζήτησε την «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης, ελέγχου και απαγόρευσης των ριζοσπαστικών βίαιων κινημάτων στο Βέλγιο, όπως επίσης και στο ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τέτοιου είδους τραγωδίες».

Ζήτησε επιπλέον την «εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών για τα πρόσωπα που φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία κι έπειτα επιστρέφουν στην χώρα τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024