Προσευχή μουσουλμάνων έξω από την Αγία Σοφία με αίτημα να γίνει τζαμί
Συγκέντρωση και πρωινή προσευχή (ναμάζι) στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν τα ξημερώματα χιλιάδες μουσουλμάνοι, ζητώντας τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.
Συγκέντρωση και πρωινή προσευχή (ναμάζι) στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν τα ξημερώματα χιλιάδες μουσουλμάνοι, ζητώντας τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.
Μουσουλμάνοι από διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έπειτα από κάλεσμα του «Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής».
Αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μπλόκο γύρω από την Αγία Σοφία προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο του πλήθους. Το «ναμάζι» έγινε στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία.
Στη συνέχεια το πλήθος διαλύθηκε φωνάζοντας το σύνθημα «να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία».
Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι για άλλη μια φορά υπό συζήτηση στην Τουρκία. Αυτή τη φορά αφορμές είναι, πρώτον, η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ (πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για μετατροπή της σε τζαμί και δεύτερον η 561η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Ο Σύνδεσμος που διοργάνωσε την τελετή πρόσκειται στο ρεύμα εκείνο του πολιτικού Ισλάμ που ακολουθεί την παράδοση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο κομματικός χώρος του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ διασπάστηκε το 2000, με την ιστορική τάση να εκπροσωπείται σήμερα από το Κόμμα Ευτυχίας και τη λεγόμενη -το 2000- Ανανεωτική Τάση, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ που κατέθεσε την πρόταση φέρεται να είναι προσκείμενος στο τάγμα του Χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Τόσο ο Σύνδεσμος όσο και ο βουλευτής κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ατολμία στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, Σαλίχ Τουράν, σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει ότι «η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση». Προβάλει, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο το 1934, «ήταν παράνομη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]
- Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί την κυριαρχία της μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας
- Εισβολές και ναρκοτρομοκρατία: Πώς η «έκτακτη ανάγκη» έγινε η καραμέλα του Τραμπ για την επέκταση της εξουσίας του
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)








![Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/konstantinopole-150x79.jpg)



![Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/konstantinopole-315x220.jpg)


































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442