Αναδιοργάνωση της Κομισιόν γύρω από υπερ-Επιτρόπους επιθυμεί ο Σόιμπλε
Υπέρ μιας αναδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γύρω από λίγους επιτρόπους που θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, τάσσεται ο Β.Σόιμπλε. «Μπορούμε να οργανώσουμε την Επιτροπή με τρόπο πιο αποτελεσματικό», εξηγεί. Πέρα από τις αναδιοργανώσεις «που μπορούμε να κάνουμε άμεσα», ο Σόιμπλε θεωρεί «αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα» και την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Υπέρ μιας αναδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γύρω από λίγους επιτρόπους που θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, τάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή, στη εφημερίδα Die Welt.
«Μπορούμε να οργανώσουμε την Επιτροπή με τρόπο πιο αποτελεσματικό», εξηγεί ο συντηρητικός υπουργός στο κείμενο.
«Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφθούμε να συγκεντρώσουμε τους τομείς ευθύνης γύρω από ένα περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Επιτροπής και να κάνουμε υφισταμένους τους τούς άλλους επιτρόπους», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Η πρόταση αυτή είχε ήδη διατυπωθεί στη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές από τον επικεφαλής των φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ και φαίνεται πως έχει και τη στήριξη του Παρισιού.
Μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, η σύνθεση της νέας Επιτροπής και κυρίως η ταυτότητα του προέδρου της αποτελούν αντικείμενα έντονων εικασιών.
Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν αυτή την εβδομάδα τις θεματικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα πέντε επόμενα χρόνια: την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα· την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης· την ενέργεια και την προστασία του κλίματος· τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης· τις εξωτερικές υποθέσεις.
Για τον Σόιμπλε, ένα πεπεισμένο ευρωπαϊστή ο οποίος εμφανίστηκε πολύ στενοχωρημένος από την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι μαζί με τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης, ένα ουσιαστικό μέσο για να ενισχυθεί η ΕΕ και να συσπειρώσει τους πολίτες.
Πέρα από τις αναδιοργανώσεις «που μπορούμε να κάνουμε άμεσα», όπως αυτή της Επιτροπής, θεωρεί πάντως «αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα» μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, διευκρινίζει στην εφημερίδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αριθμεί 28 επιτρόπους, έναν από κάθε χώρα μέλος και καθέναν υπεύθυνο για ένα χαρτοφυλάκιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442