Αίγυπτος: Κάλπες για έναν στρατηγό που θέλει να εκλεγεί πρόεδρος
Tρία χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ και την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, οι πολίτες της Αιγύπτου καλούνται και πάλι στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας. Φαβορί ο στρατηγός αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Tρία χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ και την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, οι πολίτες της Αιγύπτου καλούνται και πάλι στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας. Φαβορί ο στρατηγός αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος είναι τόσες πολλές» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters ο αλ-Σίσι
«Πιστεύω ότι μέσα σε δύο χρόνια με σοβαρή και συνεχή δουλειά μπορούμε να επιτύχουμε τη βελτίωση που αναζητούν οι αιγύπτιοι» συμπλήρωσε.
Ο μοναδικός αντίπαλος του αλ-Σίσι είναι ο Χαμντέν Σαμπάχι, ένας αριστερός πολιτικός, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στις εκλογές του 2012, όταν είχε κερδίσει ο Μόρσι.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9 το πρωί. Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από εκλογικό τμήμα της πόλης Ελ-Μαχάλα Ελ-Κούμπρα κατά την έναρξη της ψηφοφορίας. Πάντως, η συγκεκριμένη είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από τις Αρχές.
Οι υποστηρικτές θεωρούν πως ο αλ-Σίσι, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του στρατού το προηγούμενο διάστημα, είναι η αποφασιστική προσωπικότητα που μπορεί να σταθεροποιήσει την Αίγυπτο, που είναι χώρα στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην καρδιά του αραβικού κόσμου.
Οι αντίπαλοί του, ως επί το πλείστον η ισλαμική αντιπολίτευση, λένε ότι είναι ο νυν προεδρικός υποψήφιος εγκέφαλος ενός πραξικοπήματος που έκλεψε την εξουσία από τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μοχάμεντ Μόρσι.
«Οι προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου δεν θα εξαλείψουν τα προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Τα μέλη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εναντίον του Μουμπάρακ το 2011, έχουν φυλακιστεί και πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχουν καταγγελθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Τα δύο συστατικά για ένα επιτυχημένο πρωινό
- Καιρός: Θυελλώδεις νοτιάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο – Πού θα έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Αποκάλυψη in: Η αρμόδια Επιτροπή για τις παρεμβολές «διαψεύδει» την ΥΠΑ για το «μπλακ αουτ» των αεροδρομίων
- Ο Μπίλι Τζόελ εκπλήσσει το κοινό με την πρώτη του εμφάνιση μετά τη διάγνωση με εγκεφαλική πάθηση
- Τέσσερα μυστικά για ένα επιτυχημένο πρώτο ραντεβού
- Η καταβόθρα της Νεστάνης: Ένα σπήλαιο με κατεύθυνση την Αργολίδα
- Citi Institute: Τα deepfakes της AI το νέο πρόσωπο της εξαπάτησης – Όταν δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτό που βλέπεις και ακούς
- Μαξίμου: Προσπάθεια δικαιολόγησης της κυνικής δήλωσης Μητσοτάκη για την επιδρομή Τραμπ στη Βενεζουέλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 05.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cody-board-w59DM6d6uxM-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442