Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τριπλές κάλπες στο Βέλγιο υπό το σοκ της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες τοπικές, βουλευτικές εκλογές, καθώς και τις ευρωεκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες τοπικές, βουλευτικές εκλογές, καθώς και τις ευρωεκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζοέλ Μιλκέ.

Η επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι -οι δύο Ισραηλινοί- και να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας.

Βέλγοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η επίθεση μπορεί να είχε αντισημιτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα δύο από τα θύματα είναι ένα ζευγάρι περίπου 50 ετών, άνδρας και γυναίκα, κάτοικοι του Τελ Αβίβ που έκαναν τουρισμό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο και η συμμετοχή, αν και μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αναμένεται να φτάσει στο 90%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται προς το απόγευμα της Κυριακής. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της διαδικασίας που ο βελγικός Τύπος αποκαλεί «μητέρα όλων των εκλογών» θα είναι ανακοινώσιμα περίπου στις 19:00 ή στις 20:00 τοπική ώρα.

Για άλλη μια φορά , όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στα βόρεια του Βελγίου κυρίως για το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα N – VA του δημάρχου της Αμβέρσας , Μπαρτ ντε Βίφερ.

Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 βίωσε μια μεγάλη πολιτική κρίση καθώς χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

Βασικός αντίπαλος του Μπαρτ ντε Βέβερ είναι ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος ηγείται του εξακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που προέκυψε έπειτα από 18 μήνες μετεκλογικού αδιεξόδου το 2010 -εξαιτίας της απαίτησης της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας για μεγαλύτερη αυτονομία της Φλάνδρας.

Στο Βέλγιο δεν διεξάγεται ψηφοφορία σε εθνική κλίμακα. Οι Φλαμανδοί ψηφοφόροι ψηφίζουν Φλαμανδούς πολιτικούς και οι γαλλόφωνοι αντιστοίχως. Για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού χρειάζεται η συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων, δύο από κάθε πλευρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024