Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε στο «Β» την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα η Fitch, λέγοντας πως ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας έχει μειωθεί -έστω και αν, όπως σημειώνεται, αυτό εξαρτάται ακόμη ακόμη την τήρηση του μνημονίου. Οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι σταθερές.

Ο οίκος σημειώνει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την ύπαρξη «μερικού» χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2015 (για το οποίο όμως, σημειώνεται, υπάρχουν επιλογές), την πρόσφατη ανάκτηση περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές και την «αξιοσημείωτη μείωση του ελλείμματος κατά τα τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο οίκος θεωρεί πιθανότερο σενάριο τη διεξαγωγή εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και σημείωνει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν για φέτος πρόωρες κάλπες».

«Η οικονομία βρίσκεται σε bottom out» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης, λέγοντας πως τα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν την εκτίμηση πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει να εγκαθιδύεται φέτος με πρόβλεψη για αύξηση 0,5% του ΑΕΠ το 2014 και 2,5% το 2015.

Με την «δυσκολότερη φάση του προγράμματος προσαρμογής να έχει περάσει, η αξιολόγηση της Ελλάδας γίνεται όλο και λιγότερο ευαίσθητη σε πολιτικές κρίσεις». Ωστόσο, τονίζεται ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, σημειώνοντας την μικρή πλειοψηφία στη Βουλή.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις του οίκου για πρόωρες εκλογές, η Fitch αναφέρει ότι «αν και δεν είναι το κεντρικό σενάριο, υπάρχει ρίσκο η επόμενη κυβέρνηση να υποστηρίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ