Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνα εμφυλίου σε αργή κίνηση στην Ουκρανία πριν τις προεδρικές κάλπες

Εικόνα εμφυλίου σε αργή κίνηση στην Ουκρανία πριν τις προεδρικές κάλπες

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται την Πέμπτη, με αναφορές για 11 νεκρούς, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για τις πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της -με την Κριμαία ακρωτηρισμένη και άλλες δύο περιφέρειες χαμένες κάπου στο κενό μεταξύ ανεξαρτησίας και Ρωσίας. Φαβορί ο Ποροσένκο, άγνωστο τι θα γίνει στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ ή τι στάση θα κρατήσει η Μόσχα. Τα ανατολικά δίνουν εικόνα εμφυλίου σε αργή κίνηση, με τον ΟΗΕ να έχει αρχίσει να κάνει την καταμέτρηση των νεκρών.

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία συνεχιζόνται την Πέμπτη, με αναφορές για 11 νεκρούς, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για τις πιο κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της -με την Κριμαία ακρωτηρισμένη και άλλες δύο περιφέρειες χαμένες κάπου στο κενό μεταξύ ανεξαρτησίας και Ρωσίας. Φαβορί ο Ποροσένκο, άγνωστο τι θα γίνει στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ ή τι στάση θα κρατήσει η Μόσχα. Τα ανατολικά δίνουν εικόνα εμφυλίου σε αργή κίνηση, με τον ΟΗΕ να έχει αρχίσει να κάνει την καταμέτρηση των νεκρών.

Το πρωί της Πέμπτης, ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν πως είδαν 11 σορούς σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουτκρανία. Νωρίτερα, στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν στο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ ουκρανοί ένστολοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε νυχτερινές συγκρούσεις με φιλορώσους ενόπλους περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ντονέτσκ.

Τέτοιου είδους πολεμικά ανακοινωθέντα περνούν πλέον σχεδόν «στα ψιλά» καθώς έχουν καταλήξει ανησυχητικά συνηθισμένα με φόντο μία σύγκρουση σε αδιέξοδο.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η Ουκρανία είναι η αναφορά του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιβάν Σιμονόβιτς στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τι συμβαίνει στη χώρα.

Στις «εύφλεκτες» επαρχίες στα νοτιοανατολικά, έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη ζωή τους 127 άνθρωποι, είπε. Σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα όπλα» ενώ καταγράφεται ένα «κύμα αναφορών για εξαφανισμένους».

Το χάος στα ανατολικά στρέφεται και εναντίον των αξιωματούχων με αρμοδιότητα την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, πράγμα που «καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο Σιμονόβιτς.

Οι παραπάνω αναφορές δείχνουν πως οι όροι με τους οποίους γίνεται πλέον η διεθνής συζήτηση για την Ουκρανία έχουν αλλάξει δραματικά, φτάνοντας να θυμίζουν άλλες θερμές περιοχές του πλανήτη.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι υπολογισμοί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πως στην Ουκρανία έχουν εκτοπιστεί 10.000 άτομα.

Μεταξύ του πληθυσμού που έχει πληγεί βρίσκονται και άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί δύο φορές, πρώτα από την Κριμαία και στη συνέχεια από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Τατάρων, αν και πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση και στην καταγραφή Ουκρανών, Ρώσων και μικτών οικογενειών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το ένα τρίτο τουλάχιστον των εκτοπισμένων είναι παιδιά. Οι περισσότερες εκτοπισμένες οικογένειες μετακινούνται προς την Κεντρική (45%) και τη Δυτική Ουκρανία (26%), παρότι υπάρχουν και άλλες που έχουν εντοπιστεί στις νότιες και ανατολικές περιοχές. Ο αριθμός των Ουκρανών αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Προεδρικές εκλογές, ύστατη ελπίδα

Η προεδρική κάλπη της Κυριακής είναι το τέρμα της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς -το κρίσιμο εκείνο σημείο, από το οποίο ξεκίνησε το ρήγμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Ως εκ τούτου, η κάλπη ήταν η τελευταία ελπίδα που είχε μείνει για εξομάλυνση, αλλά το όσα έχουν μεσολαβήσει έχουν ανεπανόρθωτα απομακρύνει την επιστροφή ακόμη και στις «ισορροπίες» του φθινοπώρου.

Φαβορί για τη νίκη θεωρείται ο Πέτρο Ποροσένκο, ο «μεγιστάνας των γλυκών» ή «βασιλιάς της σοκολάτας». Δεν αποκλείεται να κερδίσει ακόμη και από τον πρώτο γύρο, παίρνοντας πάνω από 50%.

Δεύτερη και από απόσταση ακολουθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, η «μαγεία» της οποίας έχει θαμπώσει. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν ακόμη λιγότερες ελπίδες.

Προφανώς εξαιτίας της κρίσης που περνά η χώρα, φαίνεται ότι τα ποσοστά εκλογικής συμμετοχής -τουλάχιστον στη δυτική Ουκρανία- θα κυμανθούν στα ύψη.

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι ένοπλοι που ασκούν έλεγχο σε τμήματα του Ντονέντσκ και του Λουχάνσκ, και οι οποίοι έχουν ανακηρύξει την «αυτονομία» των επαρχίων (έστω και χωρίς αναγνώριση από το εξωτερικό), δεν προτίθενται να επιτρέψουν το στήσιμο προεδρικών καλπών την Κυριακή.

Ενώπιον της κατάστασης, έχον εισαχθεί προβλέψεις ώστε να μπορούν Ουκρανοί των δύο περιφερειών να ψηφίσουν σε άλλα σημεία -ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για την Κριμαία.

Η Μόσχα ακόμη δεν έχει δείξει τι στάση θα κρατήσει απέναντι στην διαδικασία των προεδρικών εκλογών -χαρακτηρίζει τη νέα ηγεσία στο Κίεβο πραξικοπηματική ενώ κατά περιπτώσεις ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όποιος αναδειχθεί πρόεδρος θα έχει «περιορισμένη» νομιμοποίηση.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024