Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Μέρκελ από τον Ερντογάν εν όψει ομιλίας στην Κολωνία

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Μέρκελ από τον Ερντογάν εν όψει ομιλίας στην Κολωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι συγκρατημένος κατά τη διάρκεια ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει σε σχεδόν 20.000 Τούρκους στην Κολωνία το Σάββατο. «Υποθέτω γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση, ειδικά αυτή τη φορά, και θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» αναφέρει η Μέρκελ σε συνέντευξή της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι συγκρατημένος κατά τη διάρκεια ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει σε σχεδόν 20.000 Τούρκους στην Κολωνία το Σάββατο.

Ο Ερντογάν «έχει εκφωνήσει πολλές φορές τέτοιες ομιλίες στη Γερμανία. Υποθέτω γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση, ειδικά αυτή τη φορά, και θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» είπε η Μέρκελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung την Παρασκευή.

Επικριτές του Ερντογάν εκφράζουν ανησυχία καθώς θεωρούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ουσιαστικά έναν προεκλογικό λόγο εν όψει των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Αύγουστο. Αν και δεν έχει έως τώρα επισημοποιηθεί η πρόθεση του Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, γενικά αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι φλογερές, πατριωτικές ομιλίες του Ερντογάν ενώπιον των Τούρκων που ζουν στην Γερμανία προκαλούν πολλές φορές αντιδράσεις.

Το 2008, σε ομιλία του κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απαίτησε σχολική εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα. Υπολογίζεται ότι περίπου δυο εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές και ο Ερντογάν θα ήθελε την υποστήριξή τους, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Άλλο ένα εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν γερμανική υπηκοότητα.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως οι ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών, οι επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η κατάσταση για τους χριστιανούς» ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται την Παρασκευή.

Προσέθεσε πάντως πως η Τουρκία έχει κάνει «αναντίρρητα» μεγάλη οικονομική πρόοδο υπό τον Ερντογάν και επισήμανε ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τη κουρδική μειονότητα. Επαίνεσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Ερωτηθείσα εάν εμφανίζεται σκοπίμως τόσο επιφυλακτική έναντι του Ερντογάν ώστε να είναι σε θέση να τον επηρεάζει η Μέρκελ είπε πως «η εικόνα δεν είναι άσπρη και μαύρη, αλλά μάλλον διαφοροποιημένη. Έστω κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά αυτά που είναι σημαντικά, μέσω διαλόγου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024