Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Η σύζυγος του σκληρού της Αντιπολίτευσης πήρε τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας

Βενεζουέλα: Η σύζυγος του σκληρού της Αντιπολίτευσης πήρε τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας

Tρεις μήνες έχουν περάσει από τη σύλληψη του Λεοπόλδο Λόπες, ενός από τους πλέον εμβληματικούς (και σκληρούς) ηγέτες της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο ίδιος δεν έχει παρουσιαστεί σε δίκη, ενώ και η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο περιορίζεται όλο και περισσότερο. Αυτά καταγγέλλει η σύζυγός του, η οποία έχει με έναν τρόπο πάρει τη σκυτάλη της κινητοποίησης κατά του Μαδούρο.

Tρεις μήνες έχουν περάσει από τη σύλληψη του Λεοπόλδο Λόπες, ενός από τους πλέον εμβληματικούς (και σκληρούς) ηγέτες της Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο ίδιος δεν έχει παρουσιαστεί σε δίκη, ενώ και η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο περιορίζεται όλο και περισσότερο.

Αυτό καταγγέλλει η σύζυγός του, Λιλιάν Τιντόρι, η οποία έχει πάρει τη σκυτάλη της κινητοποίησης κατά του Μαδούρο, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξηγήσει στην κοινή γνώμη άλλων χωρών τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της.

Μιλώντας στην El Pais της Ισπανίας, η Τιντόρι αναφέρει ότι ο σύζυγός της είναι στην απομόνωση, δεν έχει το δικαίωμα σε ανοικτό επισκεπτήριο, δεν λαμβάνει ιδιωτικές επιστολές.

«Στους τρεις μήνες τον έχω δει μόνο εγώ, ο πατέρας του και τα παιδιά μας. Κανείς άλλος. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει κράτος δικαίου» εξηγεί.

Στρέφοντας τα πυρά της κατά του Μαδούρο, η Τιντόρι αναφέρει: «Χρησιμοποιούν βία κατά των νέων, κατά των μαμάδων που διαδηλώνουν στους δρόμους. Είναι θλιβερό. Μας κλείνουν όλες τις πόρτες. Μας επιτρέπουν τις διαδηλώσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές του Καράκας.»

Το τελευταίο διάστημα η Αντιπολίτευση πέρασε αρκετές ώρες στο προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας, συζητώντας με τον Μαδούρο τρόπους εκτόνωσης της κοινωνικής αναταραχής, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Και από τα δύο στρατόπεδα.

Αρχικά υπήρξε μια αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορεί να βρουν κοινό τόπο σε ορισμένα ζητήματα. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, διαφαίνεται και πάλι το αδιέξοδο με την Αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο διάλογος είναι «βιτρίνα» για τη διεθνή κοινότητα και τους περιφερειακούς οργανισμούς.

Καταγγέλλει επίσης ότι ο Μαδούρο δεν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως λόγω και των εσωκομματικών διαφορών. Αλλωστε, είναι γνωστή η απόσταση που κρατά από την όλη διαδικασία το Νο2 της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, μέσω υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, κατηγορεί την Αντιπολίτευση για τα αιτήματα που θέτει στο τραπέζι.

«Ζητούν ατιμωρησία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν δεν μετανιώσουν για όσα έκαναν» δήλωσε πρόσφατα η δεύτερη αντιπρόεδρος του κόμματος (PSUV) Μπλάνκα Εκούτ, αναφερόμενη στον Ιβάν Σιμονόβις, τον «εμβληματικό» -για την Αντιπολίτευση- κρατούμενο.

O Σιμονόβις, αξιωματικός της Αστυνομίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών και ήδη βρίσκεται στη φυλακή 9 χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα ολοκλήρωσε το βιβλίο του El prisionero rojo (O κόκκινος κρατούμενος). Η σύζυγός του αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται.

Ο Σιμονόβις καταδικάστηκε για το θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων του 2002, στη διάρκεια του ολιγόωρου πραξικοπήματος κατά του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες.

Όμως η Λιλιάν Τιντόρι ξεκαθαρίζει: «Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν. Ο κάτοικος της Βενεζουέλας έχει φτάσει στα όριά του.

» Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι βρει λάδι για να μαγειρέψει, να βρει χαρτί υγείας, να μπορεί να περπατρήσει στο δρόμο και να πάει τα παιδιά του στο πάρκο με ασφάλεια. Τίποτε από αυτά δεν έχουμε σήμερα. Αυτό που ζητά ο κάτοικος της Βενεζουέλας είναι να βελτιωθεί η χώρα σε θέματα ασφάλειας, ελλείψεων και αύξησης των τιμών.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024