Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Ουδεμία φορολόγηση στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων

ΥΠΟΙΚ: Ουδεμία φορολόγηση στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων

«Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Οικονομικών, καθησυχάζοντας τους ξένους επενδυτές που σήμερα, Πέμπτη, προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζοντας τους ξένους επενδυτές που σήμερα, Πέμπτη, προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από τις 496 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί στις 544 μονάδες βάσης και το επιτόκιο του διαμορφώνεται στο 6,77%.

Οι πιέσεις αποδόθηκαν σε φήμες που έκαναν λόγο για αναδρομική φορολόγηση των κερδών από ελληνικά χρεόγραφα, οι οποίες διακινήθηκαν με αφορμή εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία παρερμηνεύθηκε από ξένους θεματοφύλακες ομολόγων.

Η φορολόγηση αυτή προβλεπόταν από νόμο του Φεβρουάριου 2012 που ψηφίσθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου και τον τότε υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγ. Βενιζέλο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε για το ζήτημα τα εξής: «Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής. Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή.

» Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014».

Η Merrill Lynch

Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες πρωταγωνιστής στις πωλήσεις ήταν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch οποία προχώρησε στην μαζική πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες πωλήσεις διαχύθηκαν σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών ομολόγων και αφορούσαν σε σύνολο συναλλαγών ύψους 90 εκατ. ευρώ. Η πράξεις αυτές αναμένεται να εκκαθαριστούν κανονικά.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η επενδυτική τράπεζα όδευσε την εντολή πώλησης των χρεογράφων, καθώς ο θεματοφύλακας της την ενημέρωσε για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τα ελληνικά χρεόγραφα. Πρέπει να σημειωθεί πως το κάθε αποθετήριο και ο κάθε θεματοφύλακας στο χρεόγραφο που διακρατεί αναγράφει και τον τρόπο φορολόγησης του.

Συνολικά μέχρι τις 5.30 μ.μ. οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ άγγιζαν τα 190 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στο 10ετές ομόλογο. Από την πίεση που ασκήθηκε στο συγκεκριμένο χρεόγραφο συνάγεται πως και σε άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης πέρασαν εντολές πώλησης οι οποίες θα εκκαθαριστούν την προσεχή Τρίτη 20 Μαΐου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024