Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς διεύρυνση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα

Προς διεύρυνση των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα

Διεύρυνση των κριτηρίων του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών ως τις 30 Ιουνίου προανήγγειλε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Διεύρυνση των κριτηρίων του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών ως τις 30 Ιουνίου προανήγγειλε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι Σεπτέμβριο θα ανοίξει η συζήτηση με την τρόικα για τη μείωση των φόρων και την χαλάρωση της λιτότητας, καθώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος θα επανεξεταστούν όλες οι παράμετροι που καθορίζουν την βιωσιμότητα του μεταξύ των οποίων και οι δημοσιονομικοί στόχοι.
«Τα κριτήρια θα τροποποιηθούν αναλόγως»
«Ως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν δοθεί και τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους. Αν διαπιστωθεί ότι με τα υφιστάμενα κριτήρια, δεν απορροφάται το σύνολο του ποσού, τότε τα κριτήρια αυτά θα τροποποιηθούν αναλόγως» δεσμεύτηκε ο ίδιος παράγοντας το θέμα του μερίσματος.
Τα νέα κριτήρια αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» σε συνάντηση που θα έχει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςμε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο τέλος της εβδομάδας. Στην ίδια συνάντηση θα επαναξιολογηθούν αιτήσεις που παρουσίαζαν προβλήματα και έχουν απορριφθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα με στόχο να εγκριθεί ένα μεγάλο μέρος από αυτές.
Οι δηλώσεις αυτές που έγιναν την Τρίτη αναθερμαίνουν τα σενάρια για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του εισοδηματικού ορίου κατά 500 ως 1.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Για παράδειγμα ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι προβλέπει την ακόλουθη αύξηση του εισοδηματικού ορίου:
  • Από τα 6.000 ευρώ στα 6.500 ευρώ για τους άγαμους
  • Από τα 8.000 ευρώ στα 8.667 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά
  • Από τα 9.000 ευρώ στα 9.750 ευρώ για τους έγγαμους με 1 παιδί
  • Από τα 10.000 ευρώ στα 10.833 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά
  • Από τα 11.000 ευρώ στα 11.917 ευρώ για τους έγγαμους με 3 παιδιά
Το σενάριο αυτό προβλέπει αντίστοιχη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και για τις μονογονεϊκές οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Μείωση φόρων
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει το συντομότερο δυνατό την συζήτηση με την τρόικα για τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού της λιτότητας.
«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων»,σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Συμπλήρωσε ότι παρότι δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κατέβει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, μετά το 2015, και άρα να χαλαρώσει ανάλογα η λιτότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024