Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γενεύη ΙΙ» προωθεί η Γερμανία εν μέσω ανάφλεξης στην Ουκρανία

«Γενεύη ΙΙ» προωθεί η Γερμανία εν μέσω ανάφλεξης στην Ουκρανία

Τη διεξαγωγή δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για να δοθεί τέλος στην ουκρανική κρίση προωθεί η Γερμανία καθώς η κατάσταση βγαίνει πλέον εκτός ελέγχου. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή οι Άνγκελα Μέρκελ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με Τζον Κέρι, Κάθριν Άστον, Σεργκέι Λαβρόφ και ΟΑΣΕ. Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ την Τετάρτη.

Τη διεξαγωγή δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για να δοθεί τέλος στην ουκρανική κρίση προωθεί η Γερμανία, με τον επικεφαλής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να απευθύνει σχετική έκκληση σε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Τζον Κέρι, Κάθριν Άστον, Σεργκέι Λαβρόφ και τον ΟΑΣΕ.

Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και το φυσικό αέριο είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε την Παρασκευή διά στόματος των απεσταλμένων της στη Βαρσοβία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εάν δεν υπάρξει προπληρωμή του, καθώς η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την ΕΕ όσον αφορά την ενέργεια κλιμακώνεται.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνουν σχετικά με την επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ αναφέρεται επίσης πως την προσεχή Τετάρτη πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ουκρανική κρίση.

Σε Γενεύη ΙΙ καλεί ο Στάινμαγερ

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια να διεξαχθεί μία δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης» δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αργότερα την Κυριακή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο στόχος μίας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση».

«Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Την 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ είχαν καταλήξει σε συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Ο ΟΑΣΕ εντέλλεται να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Έκτοτε η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι υπονομεύουν τη συμφωνία.

Νωρίτερα την Κυριακή ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες» θα γίνουν νέες προσπάθειες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προκειμένου η ουκρανική κυβέρνηση να αρχίσει έναν «διάλογο» με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024