Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απερρίφθη η βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της Pfizer από την AstraZeneca

Απερρίφθη η βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της Pfizer από την AstraZeneca

Απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και τη νέα βελτιωμένη προσφορά της αμερικανικής Pfizer για εξαγορά. Την Παρασκευή 2 Μαΐου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της σε 63 δισ. στερλίνες (106 δισ. δολάρια).

Απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και τη νέα βελτιωμένη προσφορά της αμερικανικής Pfizer για εξαγορά.

Η Pfizer από την αρχή του 2014 είχε ανακοινώσει ότι είναι σε επαφές με την AstraZeneca, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

Την Παρασκευή 2 Μαΐου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της σε 63 δισ. στερλίνες (106 δισ. δολάρια). Η προσφορά των 50 στερλινών (84,47 δολαρίων) ανά μετοχή υποβλήθηκε μετά την απόρριψη από τη βρετανική εταιρεία της προηγούμενης προσφοράς της Pfizer συνολικού ύψους 58,8 δισ. στερλινών ή 46,61 στερλινών ανά μετοχή.

Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της AstraZeneca μετά από συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι όροι είναι ανεπαρκείς και ουσιωδώς υποεκτιμούν την εταιρεία».

Ο Λιφ Γιοχανσον, πρόεδρος της AstraZeneca, εξήγησε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ότι, η βρετανο-σουηδική εταιρεία συνεχίζει να επενδύσει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή, τόσο στη Μ. Βρετανία, την Σουηδία όσο και στις ΗΠΑ.

«Η πρόταση της Pfizer θα ‘αραίωνε’ δραματικά την έκθεση των μετόχων της AstraZeneca στην μοναδική μας γραμμή παραγωγής και θα δημιουργούσε ρίσκα», σύμφωνα με τον κ. Γιοχανσον. «Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει κανέναν απολύτως να απορρίψει την πρόταση», πρόσθεσε.

Με την εξαγορά της AstraZeneca, η Pfizer θα ενίσχυε το βεληνεκές των προγραμματισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων της και θα δημιουργούσε σημαντικές μειώσεις στο κόστος και τη φορολογία της.

Ωστόσο, η εξαγορά αυτή, που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη βρετανικής εταιρείας που έχει γίνει ποτέ από ξένη εταιρεία, προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση στη Μ. Βρετανία.

Σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει τι σχέσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ίαν Ριντ με επιστολή του προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόταν να ολοκληρώσει ένα σημαντικό νέο ερευνητικό κέντρο στο Κέιμπριτζ που σχεδίαζε η AstraZeneca και να διατηρήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Μάκλσφιλντ.

Ο κ. Ριντ τόνιζε, επίσης, ότι ποσοστό 20% του εργατικού δυναμικού του διευρυμένου ομίλου στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης θα ήταν στη Μ. Βρετανία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024