Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα της Ford αποτυπώνει την

Έρευνα της Ford αποτυπώνει την «μόδα» στα αυτοκίνητα

Έρευνα της "μπλε οβάλ" φίρμας αποκαλύπτει τις επιλογές των αγοραστών αυτοκινήτων ανά χώρα σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, τεχνολογικά και μη, αποτυπώνοντας τις νέες τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η «μπλε οβάλ» φίρμα δημοσιοποιεί τα στοιχεία που έχει συλλέξει για τις επιλογές των αγοραστών αυτοκινήτων της σε 22 χώρες που υπάγονται στην σφαίρα επιρροής της Ford Ευρώπης (Ευρώπη, Ρωσάι και Τουρκία) και οι οποίες διαμορφώνουν το τοπίο των προτιμήσεων ή, αν θέλετε, τις μόδες που ακολουθούν οι καταναλωτές σε ό,τι αφορά στοιχεία εξοπλισμού, από το χρώμα του αυτοκινήτου και τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης-ασφάλειας έως το κατά πόσο θα υπάρχει αναπτήρας στο αυτοκίνητο.

Εκτός από ένας χρήσιμος οδηγός για την ίδια την Ford σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες προσδοκίες των πελατών που θα κληθεί να καλύψει, το Ford Car Buying Trends 2014, όπως επιγράφεται η έρευνα, ουσιαστικά χαρτογραφεί τις συνήθειες των αγοραστών νέων αυτοκινήτων και οι οποίες, αποκαλύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές, άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες για την αυτοκινητιστική –και όχι μόνο- ιδιοσυγκρασία των Ευρωπαίων, των Ρωσων και των Τούρκων οι οποίοι υπάγονται ως αγορές στην Ford Europe.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοικοι ορισμένων από τις θερμότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, είναι και από τους πλέον απρόθυμους να αγοράσουν αυτοκίνητο με ηλιοροφή, προφανώς, για τους ίδιους λόγους που… όταν πιάσουν οι ζέστες, οι αυτόχθονες των παραπάνω χωρών αναζητούν το πιο σκιερό τραπέζι όπου καθήσουν, σε πλήρη αντίθεση με τους Βόρειους επισκέπτες που θα προτιμήσουν την πλήρη έκθεση στον ήλιο.

Έτσι, στην περίπτωση της ηλιοροφής, οι Ισπανοί αγοραστές Ford τις παρήγγειλαν σε ποσοστό 5%, οι Ιταλοί 3% και οι Έλληνες με 2%. Αντιθέτως, εκείνοι που αποδεικνύονται ως οι πρωταθλητές στην παραγγελία ηλιοροφής στο αυτοκίνητό τους, είναι οι κάτοικοι της… χιονόλουστης Νορβηγίας σε ποσοστό 15%. Ακολουθούν οι Γάλλοι με 11% και οι Γερμανοί με 10%.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, αν και μάλλον θα το είχατε υποψιαστεί, κοιτάζοντας τα αυτοκίνητα γύρω σας, ανεξαρτήτως φίρμας, δείχνει ότι το λευκό ξεπέρασε το μαύρο, το 2013, ως το δημοφιλέστερο χρώμα αυτοκινήτου στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Ford Europe.

Αναλυτικά, στην παραπάνω επικράτεια τα δημοφιλέστερα χρώματα είναι το λευκό (23%), το μαύρο (20%) και το γκρι (17%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω χρώματα αποτελούν την κορυφαία επιλογή όλων σχεδόν των χωρών της γηραιάς ηπείρου, με εξαίρεση τις Ιρλανδία, Πολωνία και Ρουμανία όπου δημοφιλέστερη επιλογή είναι το ασημί το οποίο και αποτελεί την τέταρτη δημοφιλέστερη απόχρωση για αυτοκίνητο με ποσοστό (14%).

Αν τώρα θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι ποιο φανατικοί οπαδοί του λευκού, θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο, προς την Ανατολή μιας και οι γείτονες Τούρκοι αγόρασαν λευκά Ford σε ποσοστό 55%.

Επιστρέφοντας στη Δύση και στις χρωματικές επιλογές, οι νησιώτες της γηραιάς ηπείρου, οι Βρετανοί, είναι οι πιο πρόθυμοι απ’ όλους τους συν-Ευρωπαίους τους να αγοράσουν ένα κόκκινο Ford, προφανώς για τον ίδιο λόγο που το πιο δημοφιλές όνομα βρετανικής pub είναι το Red Lion, και που τηλεφωνικοί θάλαμοι και λεωφορεία είναι επίσης κόκκινα, καθώς το κόκκινο είναι το ένα από τα δύο εθνικά χρώματα της Αγγλίας από… πριν γίνει Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χρώματα της ίριδας, οι Ρουμάνοι δείχνουν την μεγαλύτερη αγάπη στα μπλε Ford, οι Νορβηγοί, προτιμούν, περισσότερο από κάθε άλλο λαό και χώρα, τα καφέ αυτοκίνητα σε ποσοστό (12%) αν και, όπως σημειώνει η «μπλε οβάλ» φίρμα, σύμφωνα με την έρευνα που έλαβε υπόψη στοιχεία από πωλήσεις 500.000 και πλέον Ford, το καφέ τελευταία παρουσιάζει μια μεγάλη δυναμική όπως, και το επίσης παράξενο, πορτοκαλί.

Αφήνοντας τα χρώματα και περνώντας στα αμαξώματα, οι πρακτικές station wagon εκδόσεις Mondeo και Focus δείχνουν να έλκουν ιδιαιτέρως τους οδηγούς από τη Δανία που τα αγοράζουν στο συντριπτικό ποσοστό 86%, ακολουθεί η Ολλανδία με 79% και η Γερμανία με 78%.

Οι πεντάθυρες εκδόσεις των ίδιων μοντέλων έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε Ελλάδα με ποσοστό 95%, σε Ισπανία με 87% και Βρετανία με 83%.

Εξάλλου, συνολικά στην Ευρώπη οι μισοί από τους αγοραστές αυτοκινήτων επιλέγουν πεντάθυρες εκδόσεις, ενώ το 35% προτιμά station wagon και το υπόλοιπο τετράθυρα μοντέλα.

Τα τελευταία είναι πιο δημοφιλή στη γειτονική Τουρκία, όπου αποτελούν το 84% των πωλήσεων ενώ και ακολουθεί η Ρωσία με 44% και η Ρουμανία 42%.

Περνώντας στο εσωτερικό και στις επιλογές εξοπλισμού, οι λάτρεις της ηλιοροφής και του καφέ χρώματος στα αυτοκίνητα, οι Νορβηγοί είναι επίσης οι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν ένα Ford με αυτόματο κλιματισμό (80%), περισσότερο από τους Βέλγους (77%) και τους Ολλανδούς (71%).

Από τους οδηγούς με τη μεγαλύτερη προτίμηση στο μηχανικό σύστημα κλιματισμού ήταν οι Τούρκοι (96%) και οι Ισπανοί (92%).

Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τους λόγους της επιλογής της προτίμησης… δηλαδή του κρύου, είναι το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί οδηγοί συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό στην προτίμηση των θερμαινόμενων καθισμάτων, με το 99% των αυτοκινήτων Ford που αγοράζονται σε Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία να διαθέτουν αυτή την τεχνολογία.

Η επιλογή θερμαινόμενων καθισμάτων ως στοιχείο εξοπλισμού ήταν σπάνια σε Τουρκία (1%), Ελλάδα (2%), και Ισπανία (3%).

Την πρωτιά στην επιλογή αξεσουάρ του αναπτήρα στο πακέτο καπνιστή διατηρούμε εμείς, οι Έλληνες σε ποσοστό 73%, ακολουθούν οι Ισπανοί 53% και οι Ρουμάνοι 35%.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, πάλι κατά ένα απρόβλεπτα προβλέψιμο τρόπο Γερμανοί και Ελβετοί σε ποσοστό 63% επιλέγουν το Active Park Assist της Ford το οποίο βοηθά τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα ελέγχοντας το τιμόνι και το σύστημα διεύθυνσης ενώ ο οδηγός πιέζει απλά ένα κουμπί και ελέγχει το γκάζι και το φρένο. Ακολουθούν Πορτογάλοι (!) με ποσοστό 53% και Αυστριακοί με 50%.

Οι Γερμανοί είναι επίσης πρωταθλητές με 74% στην επιλογή του Active City Stop, του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων σε χαμηλή ταχύτητα. Ακολουθούν οι Βέλγοι με 36% και οι Ελβετοί με 34%.

Τα εκτενή δίκτυα αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί η Ελβετία (20%), η Ολλανδία (19%) και η Γερμανία (14%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών όπου οι οδηγοί επιλέγουν τεχνολογίες χρήσιμες στα ταξίδια – όπως Blind Spot Information System, Lane Keeping Aid, και Lane Departure Warning της Ford.

Ωστόσο, τα ίδια συστήματα είναι περισσότερο δημοφιλή από τις παραπάνω χώρες, στη Νορβηγία, με ποσοστό 26% αν και η είναι από τις χώρες με τα μικρότερα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων.

Οι Ολλανδοί οδηγοί εμφανώς εκτιμούν τις τεχνολογίες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη καθώς τα αυτοκίνητα που επιλέγουν είναι εξοπλισμένα με cruise control σε ποσοστό 85%, ακολουθούν οι Φινλανδοί (78%) και οι Νορβηγοί (74%).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους Ολλανδούς οι οποίοι πέρσι αγόρασαν ένα Kuga, το 94% επέλεξε hands-free πίσω πόρτα, που επιτρέπει το άνοιγμα της θύρας του χώρου αποσκευών με μια κίνηση του ποδιού.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα σε συντριπτικό ποσοστό 99% οι πελάτες Ford αγόρασαν αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα, ενώ μόλις το 1% επέλεξε μοντέλο με εναλλακτικά καύσιμα.

Η βενζίνη παραμένει για τους αγοραστές Ford το δημοφιλέστερο καύσιμο που επιλέγει το 58% των Ευρωπαίων οδηγών.

Ωστόσο, σε καμία άλλη χώρα οι βενζινοκινητήρες δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο στη Ρωσία, όπου τα βενζινοκίνητα οχήματα συγκεντρώνουν ποσοστό 97% ενώ ακολουθούν η Τσεχία (80%) και η Φινλανδία (76%).

Οι κινητήρες diesel είναι περισσότερο δημοφιλείς στην Τουρκία (64%) και ακολουθούν η Ιταλία (63%) και η Πορτογαλία (61%).

Οι οδηγοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθούν να προτιμούν το μηχανικό κιβώτιο έναντι του αυτόματου καθώς το 85% επέλεξε αυτοκίνητο με μηχανικό επιλογέα ταχυτήτων.

Στην Ολλανδία και την Ιρλανδία το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 96% και στην Ελλάδα και την Πολωνία στο 95%. Ακόμα και στη Ρωσία, την αγορά όπου τα αυτόματα κιβώτια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή (48%), το προβάδισμα εξακολουθούν να διατηρούν τα μηχανικά.

Όπως παρατηρεί, με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας ο Roelant de Waard, επικεφαλής Marketing, Πωλήσεων και Service: «Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των αγοραστών αυτοκινήτων, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά με το πέρασμα των χρόνων και κάποια αλλάζουν και εξελίσσονται. Εμείς διερευνούμε αυτές τις αλλαγές – και μερικές μας προκαλούν κατάπληξη– ώστε να εξυπηρετούμε καλύτερα τις προτιμήσεις των πελατών μας σε όλη την Ευρώπη».

«Η Έρευνα Αγοραστών Αυτοκινήτων 2014 δίνει μία εικόνα των ποικίλων προτιμήσεων που η Ford προσπαθεί να ικανοποιήσει στην Ευρώπη, με τους πελάτες να επιθυμούν πορτοκαλί αυτοκίνητο με A/C και κοτσαδόρο στη Νορβηγία ή χρυσαφί στην Τσεχία – όπου το χρώμα ξεπερνά τη μέση δημοτικότητα πάνω από πέντε φορές», προσθέτει το στέλεχος της Ford συμπληρώνοντας ότι «Είμαστε τυχεροί που με 11.400 διαφορετικές παραλλαγές του Fiesta για παράδειγμα, μπορούμε συνήθως να προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που θέλει».

auto.in.gr

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024