Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νέες αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό και στην είσπραξη φόρων

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό, στην είσπραξη φόρων, αλλά και στην παρακολούθηση των φορολογουμένων φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό, στην είσπραξη φόρων, αλλά και στην παρακολούθηση των φορολογουμένων φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μέσα στον Μάιο θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις αναβάθμισης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αρχής γενομένης από τη διοικητική του στελέχωση με καταξιωμένους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να παρουσιασθεί και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την περίοδο 2014-2015 το οποίο ουσιαστικά θα οδηγεί στην περαιτέρω αυτονόμηση της Γραμματείας. Ενδεικτικά όλες οι λειτουργίες της φορολογικής διοίκησης θα ενοποιηθούν τον Ιούνιο 2014 εντός της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει εντός του Μαΐου στην εφαρμογή σχεδίου για την είσπραξη φορολογικών οφειλών. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν νέες φορολογικές αμνηστίες, ότι θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος πληρωμών και ο συμψηφισμός φορολογικών χρεών, αλλά και ότι θα διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως για τη βελτίωση της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος οι αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν εντός του Ιουνίου νομοθεσία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διερεύνησης οικονομικών πληροφοριών. Ο μηχανισμός αυτός θα περιλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία.

Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για όλες τις επίσημες συναλλαγές με το σύνολό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει όλους τους αριθμούς αναγνώρισης (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ) που χρησιμοποιούν σήμερα οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024