Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Κριμαία ανήκει σε όποιον νόμιζετε εσείς, κατά το Google Maps

H Κριμαία ανήκει σε όποιον νόμιζετε εσείς, κατά το Google Maps

Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση. Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Τον επιστημονικό κλάδο της χαρτογραφίας ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν οι εθνικές διαμάχες, και δεν ήταν πάντα δυνατόν να βρεθεί μία χρυσή τομή: Μέχρι που ήρθε το Google Maps και η ουκρανική κρίση.

Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος, στους ηλεκτρονικούς χάρτες η Κριμαία είναι κατά περίπτωση ουκρανική, ρωσική ή περίπου ανεξάρτητη, αναλόγως του τι (θεωρεί το Google πιθανότερο να) νομίζει ο κάθε χρήστης.

Έτσι, εάν μπει κανείς στο Google Maps από την Ουκρανία, η χώρα έχει μείνει ενιαία και αδιάσπαστη, και οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρχει δεν έχει αντίκτυπο στον χάρτη: Η χερσόνησος της Κριμαίας δεν διαχωρίζεται από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα όμως εάν μπει κανείς από τη Ρωσία στο Google Maps: Εκεί το ζήτημα έχει λήξει, και η χερσόνησος της Κριμαίας είναι εντελώς ξεχωριστή από την Oυκρανία. Το λέει κι ο χάρτης, στον οποίο έχει τραβηχτεί η συνεχής γραμμής με την οποία απεικονίζονται τα σύνορα μεταξύ κρατών.

Για τους υπόλοιπους, η λύση είναι σολομώντεια. Εάν μπει κανείς από άλλες περιοχές, όπως επί παραδείγματι από την Ελλάδα, κάτι ασαφές συμβαίνει με την Κριμαία, ανοικτό στην ερμηνεία του κάθε χρήση: Η χερσόνησος διαχωρίζεται μεν, αλλά μόνο με μία διακεκομμένη γραμμή από τις ουκρανικές περιφέρειες στα βόρεια.

Εν ολίγοις, η Κριμαία έγινε το όνειρο κάθε χαρτογράφου ανά τους αιώνες που ήθελε να μείνει ουδέτερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024