«Λάθος» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι «η Αριστερά στη Θράκη δεν θέλει υποψηφιότητες τριχοτόμησης, αλλά ενότητας».

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «με υποκριτικό τρόπο αυτοί οι οποίοι κατ’ ουσίαν εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές, οδύρονται τάχα γι’ αυτό που συζητάμε».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε στη Θράκη, έφτιαξε αυτό ακριβώς που απευχόταν, μια μειονότητα η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκική αγκαλιά».

Πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος αδιακρίτως και εναντίον όλων των μειονοτικών μέχρι το 1990 ακολουθούσε μια ενιαία και κάθετη γραμμή διακρίσεων, τα λεγόμενα διοικητικά μέτρα.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, την ενίσχυση της τουρκικής επεμβατικής πολιτικής, η οποία φέρνει εγκληματικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας να στραφεί subito στον τουρκικό εθνικισμό».

Αναφερόμενος στη σαρία και στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά:

«Η Μπακογιαννη τάχα εργάστηκε για να καταργηθεί η σαρία στην Ελλάδα, το πιο αντιδραστικό, σύστημα θρησκευτικής αναφοράς και παρά ταύτα τίποτα δεν έχει γίνει. Σαρία έχουμε και σήμερα μετά από κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

»Οι άνθρωποι που άφησαν τη μειονότητα βουτηγμένη στη βαθύτατη θρησκευτική και εθνικιστική αντίδραση, πάει πολύ να μας λένε ότι εργάστηκαν για να την απελευθερώσουν. Είναι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα» τόνισε.

«Δεν χαρίζω τα λόγια μου. Έχω απόλυτη συναίσθηση του πόσο ολισθηρό είναι το έδαφος» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Αντιδράσεις της ΝΔ

Για ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του κ. Χριστόπουλου κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου.

«Ο κ. Χριστόπουλος, με διαδοχικές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ, αποδομεί τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, και απροκάλυπτα αμφισβητεί την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης» τονίζει.

Και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να επιδείξει θεσμική ευθύνη και άμεσα να πάρει θέση: Αδειάζοντας αμέσως τον κ. Χριστόπουλο και αποσύροντας την υποψηφιότητά του. Διαφορετικά, κάθε λεπτό που περνά και ο κ. Χριστόπουλος παραμένει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνειδητά, υιοθετεί τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του».

Απαντώντας, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε: «Ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης.

»Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη «φιλόξενη» αγκαλιά του τουρκικού προξενείου.

»Απέναντι στην εθνικιστική λογική της μισαλλοδοξίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται, η Αριστερά προτάσσει, όπως οφείλει, την αλληλεγγύη και την ενότητα των ανθρώπων, μειονοτικών ή μη, που βιώνουν όσο ποτέ άλλοτε την κοινωνική οδύνη. Θεωρώ την περαιτέρω συζήτηση με αυτούς τους όρους απολύτως παραπλανητική, άγονη και συνάμα επικίνδυνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας