Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία «φέρνει» η Βρετανία στην G7

Σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία «φέρνει» η Βρετανία στην G7

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και δηλώνει ότι στην προσεχή σύνοδο της G7 θα προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό άεριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα λέει ότι θα στραφεί προς Ανατολάς για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές αερίου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί να «τιμωρήσει» τις εταιρείες Visa και Mastercard διότι εφάρμοσαν τις στοχευμένες αμερικανικές κυρώσεις.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και καλεί στην προσεχή σύνοδο της G7 να εξεταστούν τρόποι για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η Μόσχα θα στραφεί προς Ανατολάς για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές αερίου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί να «τιμωρήσει» τις αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard διότι εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Times, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα προτείνει στη σύνοδο της G7 ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Η G7 έχει καταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια προτεραιότητα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει ολοσχερώς την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί.

«Δεν μπορεί να θεωρείται σωστό η Ρωσία να κρατάει άλλες χώρες ομήρους» τόνισε ο Ντέιβι. «Έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, περιπτώσεις πρόσφατα που η Ρωσία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μια ενεργειακή υπερδύναμη με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο» επισήμανε.

Η Ρωσία προμηθεύει στην Ευρώπη περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει, ποσότητα περίπου το 40% της οποίας διαμετακομίζεται μέσω της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 θα συναντηθούν στη Ρώμη την 5η και την 6η Μαΐου.

«Είναι μια αληθινή ευκαιρία να δείξουμε στη Ρωσία τη σοβαρότητά μας αυξάνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανθεκτικότητα» τόνισε ο Έντ Ντέιβι.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα, από τις πιο διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας αερίου, είτε είναι από τις ΗΠΑ, ή από σχιστολιθικά πετρώματα, και να βοηθήσουμε άλλες χώρες που ζητούν πολύ αέριο τώρα αλλά δεν το χρειάζονται. Ίσως η Ιαπωνία να θέσει ξανά σε λειτουργία μερικούς από τους [πυρηνικούς] αντιδραστήρες της», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει την ίδια στιγμή ότι η συζήτηση περί της έναρξης εισαγωγών αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί μπλόφα, κι ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών του αερίου της.

Μιλώντας την Τρίτη στη Δούμα, ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση στρεφόμενη προς τις ανατολικές αγορές.

«Δεν θα μειώσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, αλλά αν οι δυτικοί εταίροι μας κάνουν αυτό το λάθος, η εντατική δουλειά σε άλλες αγορές θα μειώσει τις απώλειες» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αναπτύσσει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, την Ινδία και την Κίνα μεταξύ άλλων.

Ο κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε πάντως ότι είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη για αέριο χάρη σε νέα έργα, μολονότι η ΕΕ άφησε να εννοηθεί πως αναζητεί προμήθειες αλλού.

Η Βρετανία η ίδια είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών αερίου από τη Ρωσία, καθώς εισάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα του αερίου που καταναλώνει από τη Νορβηγία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε, επίσης, «να τιμωρηθούν» οι αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard, οι οποίες εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων που κρίθηκε ότι πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

Μετά την επιβολή των κυρώσεων, εξαιτίας των οποίων η Visa και η Mastercard σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες πληρωμών τους στους πελάτες πολλών ρωσικών τραπεζών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024