Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Στουρνάρα για το 5ετές ομόλογο
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και Ευκλ.Τσακαλώτος σχετικά με το 5ετές ομόλογο με το οποίο η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Ειδικότερα, ρωτούν γιατί το ομόλογο εκδόθηκε υπό αγγλικό δίκαιο και εάν υπάρχουν κι άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι στην πρόσφατη έκδοση.
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης και Ευκλ.Τσακαλώτος σχετικά με το 5ετές ομόλογο με το οποίο η χώρα επέστρεψε στις αγορές.
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών γιατί το ομόλογο εκδόθηκε υπό αγγλικό δίκαιο και εάν υπάρχουν κι άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι στην πρόσφατη έκδοση.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, την οποία τόσο προπαγανδιστικά αξιοποίησε η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στο Αγγλικό δίκαιο και όχι στο Ελληνικό, όπως κατά παράδοση εκδίδοντο προ μνημονίων τα ελληνικά ομόλογα.
»Ερωτηματικά, επίσης, προκαλούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο και για άλλες προνομιακές εξασφαλίσεις, πέραν του Αγγλικού δικαίου, για τους αγοραστές της πρόσφατης έκδοσης των ελληνικών ομολόγων.
»Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επίσημες και σαφείς απαντήσεις, μαζί με την πλήρη διαφάνεια, εξυπηρετούν το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον.
»Επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε βάση σε ενδεχόμενες φήμες ή αδιασταύρωτες πληροφορίες
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί η κυβέρνηση κατέφυγε κατά την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο και συγκεκριμένα το Αγγλικό και όχι όπως κατά παράδοση έκανε, πριν την μνημονιακή περίοδο στο ελληνικό δίκαιο; Θα συνεχίσει την ίδια τακτική και σε ενδεχόμενες μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων;
2. Πέραν του Αγγλικού δικαίου, υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, ανάλογοι με αυτούς των θεσμικών δανειστών της χώρας;
»Τέλος, παρακαλούμε τον κ. Υπουργό όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλο το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους αγοραστές ομολόγων που αφορούν τους όρους δανεισμού.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ευκλείδης Τσακαλώτος »
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
- «Νοσεί» το ΕΣΥ – Χειροπέδες στον μοναδικό γιατρό του Καστελόριζου μετά από μήνυση του δημάρχου
- Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ατάβυρο – Έκαψε περίπου 10 στρέμματα
- Γιασικεβίτσιους: «Ο Ομπράντοβιτς είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τον Παναθηναϊκό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)










![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442