Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Σώθηκαν 4.000 παράνομοι μετανάστες σε 48 ώρες

Ιταλία: Σώθηκαν 4.000 παράνομοι μετανάστες σε 48 ώρες

Τέσσερις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε 48 ώρες από τις ιταλικές αρχές και τουλάχιστον 15.000 από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ «να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» και να μην θεωρεί πως μέσω της FRONTEX έλυσε το πρόβλημα.

Τέσσερις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε 48 ώρες από τις ιταλικές αρχές και τουλάχιστον 15.000 από την αρχή της χρονιάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

«Δεν σταματούν να φθάνουν μετανάστες και η επιτακτική ανάγκη είναι όλο και πιο κραυγαλέα: δύο εμπορικά πλοία αυτή την ώρα διασώζουν δύο πλοία στα οποία επιβαίνουν 300 και 361 άνθρωποι. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα πτώμα ανάμεσα στους επιβαίνοντες» πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Rai Uno. «H Ιταλία τελεί υπό μια πολύ ισχυρή πίεση μεταναστών που φθάνουν από τη Λιβύη» είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «από 300.000 έως 600.000 μετανάστες» φέρονται έτοιμοι να αποβιβαστούν από τις ακτές της Λιβύης για να φθάσουν στην Ευρώπη. «Είναι μια προκαθορισμένη εκτίμηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ» πρόσθεσε.

Η Ευρώπη «πρέπει να πάρει στα χέρια της την κατάσταση. Δεν μπορεί να λέει ότι δίνοντας 80 εκατομμύρια ευρώ στη FRONTEX (την υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της ΕΕ) έλυσε το πρόβλημα».

«Εμείς, από τον Οκτώβριο σώσαμε χιλιάδες ζωές. Υπάρχουν έμποροι θανάτου που κερδίζουν χρήματα από τη διακίνηση αυτή και σημαίνουν συναγερμό όταν έχουν απομακρυνθεί μόλις 30 ή 40 μίλια από τις λιβυκές ακτές» υποστήριξε.

Η ιταλική κυβέρνηση εγκαινίασε το περασμένο φθινόπωρο την επιχείρηση Mare Nostrum (όπως ονομαζόταν η Μεσόγειος την εποχή της αρχαίας Ρώμης) που της επιτρέπει επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών ενώ προσπαθούν να φθάσουν διά θαλάσσης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η επιχείρηση άρχισε ύστερα από δύο φοβερά ναυάγια στα οποία τουλάχιστον 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στις αρχές Οκτωβρίου κοντά στο μικρό νησί Λαμπεντούζα και στη Μάλτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024