Ανάστατοι οι φαρμακοποιοί εξαιτίας πιθανής μείωσης του ποσοστού κέρδους
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς η πληροφορία ότι η Πολιτεία μέσω του ψηφισθέντος Πολυνομοσχεδίου, επιδιώκει τη μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%, ως προαπαιτούμενο για την λήψη των επόμενων δόσεων.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς η πληροφορία ότι η Πολιτεία μέσω του ψηφισθέντος Πολυνομοσχεδίου, επιδιώκει τη μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους των φαρμακείων στο 15%, ως προαπαιτούμενο για την λήψη των επόμενων δόσεων.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράδοση των φαρμακείων σε απρόσωπες αλυσίδες και τους ισχυρούς των σούπερ μάρκετ», που οδηγεί σε απόγνωση τους 12.000 φαρμακοποιούς και τις 30.000 οικογένειες που ζουν από τα φαρμακεία.
Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια περικοπών και δημοσιονομικών μέτρων έχουν συντελέσει ήδη σε 1.100 κατασχετήρια φαρμακείων και η μείωση του ποσοστού κέρδους θα συντελέσει σε αφανισμό του κλάδου.
«Ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους στο 15%, καθαρό δηλαδή 5%, θα σημάνει τον αιφνίδιο θάνατο των σημερινών μικρομεσαίων φαρμακείων -που ήδη πλήττονται δραματικά- θα φέρει μια χαοτική κατάσταση, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν άδικο μέτρο τη μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους δεδομένου ότι το μικρότερο ποσοστό κέρδους επί της λιανικής πώλησης των φαρμάκων το έχει η Πορτογαλία, με 18%.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εκφράζει την απορία του για την σκοπιμότητα του μέτρου δεδομένου ότι «τα φαρμακεία βρίσκονται μέσα στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει θέσει το μνημόνιο, ενώ εκείνα που έχουν ξεφύγει είναι τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «για μια ακόμη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχει τον παραμικρό αναπτυξιακό χαρακτήρα και απεναντίας το κόστος στην προσβασιμότητα πολιτών θα είναι τεράστιο. Όσο οι τιμές των φαρμάκων -με όποιο τρόπο- πέφτουν τόσο αυξάνει η συμμετοχή των πολιτών η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί. Καμία επιχειρηματικότητα σε επίπεδο λιανικής των φαρμάκων δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακά του. Προφανώς αυτό επιδιώκει το υπουργείο Υγείας για να μειώσει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Θα το ξαναπώ, αν θέλει η κυβέρνηση να μας κλείσει και να αφανίσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους, μπορούμε και μόνοι μας. Όμως ο έλληνας φαρμακοποιός διαθέτει αξιοπρέπεια και δύναμη και μνήμη».
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο οι μάγκες με τα μπλε
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
- Μεγάλες στιγμές για τον Tσιμίκα που έπαιξε ως αρχηγός της Λίβερπουλ στο φιλικό με τη Σάντερλαντ
- Σοκολάτα: Τους influencers επιστρατεύει η βιομηχανία για να ξανακερδίσει μερίδια
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442