Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

«Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι η «συμπεριφορά του τέως κυβερνητικού στελέχους ήταν απαράδεκτη και πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που τον απέπεμψε άμεσα». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ μπορεί να εκφράσει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κόμμα τους μετριοπαθείς, αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Ακόμη, είπε ότι «είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο».

«Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι η «συμπεριφορά του τέως κυβερνητικού στελέχους ήταν απαράδεκτη και πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που τον απέπεμψε άμεσα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, η ιδεολογική της ταυτότητα είναι δεδομένη», για να προσθέσει ότι «υπάρχει μία ομάδα πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Μετριοπαθείς, που αποστρέφονται τον ακραίο πολιτικό λόγο, που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρακτική πολιτική και που αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τους εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα».

Επίσης, σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ότι πρέπει να επανέλθουν στην ατζέντα θέματα που αφορούν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική τάξη, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο και το πολιτικό χρήμα. Τόνισε δε ότι «η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει σύντομα».

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές είπε ότι «είναι μία κίνηση αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας» και υποστήριξε ότι «αν γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω έξι μήνες και υποστηρίζαμε ότι σήμερα θα ήταν έτοιμη η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, θα λέγατε ότι είμαστε τρελοί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα περίμενα από την αντιπολίτευση λιγότερη μικρότητα σε τέτοια ζητήματα. Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι μόνο της κυβέρνησης». Επισήμανε επίσης ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο δανεισμού αποδεικνύει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας ανήκει στο παρελθόν».

«Είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας»

Στην ίδια συνέντευξή του δήλωσε: «Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς) γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους».

Υπογράμμισε πως «για να γίνει, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ. Κι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με το Δημόσιο, ανέφερε:

«Βάλαμε τέλος στον ποσοτικό στόχο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και δώσαμε, με τη δική μας σειρά, πολύ μεγάλη έμφαση σε διαρθρωτικές και ποιοτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Βάλαμε εμείς την ατζέντα και μπήκαμε εμείς οι ίδιοι σε ποιοτικούς στόχους, όπως ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων ή επιλογής προϊσταμένων και καινούργιες οργανωτικές δομές στο Δημόσιο. Αυτοί είναι πλέον καινούργιοι, εθνικοί στόχοι. Εμείς τους θέτουμε. Διατυπώνονται στα κείμενα της συμφωνίας με τους πιστωτές, αλλά είναι εθνικοί στόχοι, δικοί μας. Δεν είναι τα προαπαιτούμενα και οι ποσοτικοί στόχοι του παρελθόντος που έθεταν οι δανειστές και σύμφωνα με αυτούς θα οριζόταν ένας αριθμός υπαλλήλων που θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα ή θα απολύονταν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024