Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Οι πρόγονοί μας θα δέχονταν τζαμί στην πρωτεύουσα;

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, ούτε η ύπαρξή μας ξεκίνησε χθες.

Αν σκεφθούμε τους Αρχαίους Έλληνες που ήταν πολυθεϊστές η απάντηση θα ήταν σίγουρα ναι. Όταν πιστεύεις σε πολλούς Θεούς ένας πάνω ένας κάτω δεν κάνει και καμιά μεγάλη διαφορά.

Πιο ενδιαφέροντα ήταν τα πράγματα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (αντιπαθώ τον όρο Βυζάντιο που της έδωσαν κάτι καθολικοί κληρικοί γιατί το Ρωμαϊκό μεγαλείο τους φαινόταν πολύ υψηλό για να το αναγνωρίσουν στους Έλληνες).

Οι Βυζαντινοί (οκ πρέπει να κρατάω την καθομιλουμένη) έκαναν μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες εναντίον των Αράβων. Ωστόσο, αιώνες πριν την άλωσή της από τους Τούρκους η Πόλη είχε τζαμί που λειτουργούσε κανονικά. Ο αυτοκράτοράς μας (όπως τον αποκαλούσε ο Κολοκοτρώνης), που προσφωνείτο και με τον τίτλο ισαπόστολος, δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ύπαρξη μουσουλμανικού τόπου λατρείας στη σημαντικότερη πόλη της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας μας. Ίσως γιατί κατανοούσε πως είχε την ίδια απαίτηση από τους μουσουλμάνους για όσους χριστιανούς ζούσαν στην επικράτειά τους.

Δεν είναι τυχαίο που και η εκκλησία μας η οποία έχει διεθνές ποίμνιο το αναγνωρίζει αυτό και δεν εναντιώνεται στην ύπαρξη μουσουλμανικών τόπων λατρείας.

Νομίζω πως θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να θυμόμαστε τις ανάγκες των εκτός Ελλάδος χριστιανών πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, ούτε η ύπαρξή μας ξεκίνησε χθες.

Γιώργος Στ. Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024