Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή πολιτικής ατζέντας επιχειρεί αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση

Αλλαγή πολιτικής ατζέντας επιχειρεί αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση

Με βασικό όχημα την προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές και τα θετικά μηνύματα που αναμένονται από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντεπιτεθεί. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το θέμα Μπαλτάκου θεωρείται λήξαν και πως δεν θα επιτραπεί στη Χρυσή Αυγή να επιβάλει την πολιτική ατζέντα της. Στις 12:00 ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς θα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με βασικό όχημα την προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές και τα θετικά μηνύματα που αναμένονται από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντεπιτεθεί. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το θέμα Μπαλτάκου θεωρείται λήξαν και πως δεν θα επιτραπεί στη Χρυσή Αυγή να επιβάλει την πολιτική ατζέντα της.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς θα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι θέμα της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντική αποστολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Βγαίνουμε από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακινδυνέψει την πορεία αυτή» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θέμα Μπαλτάκου και άλλων στελεχών με ιδίου τύπου αντιλήψεις στην κυβέρνηση, ο Σ.Κεδίκογλου τόνισε ότι ο πρώην γγ της κυβέρνησης έκανε κάτι απαράδεκτο και αποπέμφθηκε. «Το θέμα είναι λήξαν για μας» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος που να δημιουργεί πρόβλημα.

«Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές», παρατήρησε ο κ. Κεδίκογλου, «όποιος δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, φεύγει».

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα ή μη για την Ευρωβουλή του Φαήλου Κρανιδιώτη -θέμα που έχει θέσει και το ΠΑΣΟΚ-, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στη ΝΔ δεν έχει αρχίσει καν η συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο» και πρόσθεσε ότι «κάθε κόμμα αποφασίζει μόνο του για τους υποψηφίους του».

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «πλήρως ακατανόητα» και«αγνώστου πατρός» τα σενάρια για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος χωρίς εκλογές και χωρίς πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. «Να τελειώνουμε με αυτά τα σενάρια. Ο κ. Σαμαράς στις δημοσκοπήσεις θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από την πλειοψηφία των πολιτών, έχει ανεβάσει την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή, θεωρώ επιεικώς ακατανόητο να διακινούνται τέτοια σενάρια αγνώστου πατρός» επισήμανε.

Θετικά μηνύματα από την Μέρκελ αναμένει η κυβέρνηση

Ένα θετικό μήνυμα και αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει από την Ανγκελα Μέρκελ ο Αντ. Σαμαράς την Παρασκευή, όταν θα την υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βασικό ερώτημα είναι αν η καγκελάριος θα κομίσει κάτι μαζί της και αν η επίσκεψή της θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, εκτός από τη σημειολογία και τον συμβολισμό της συνάντησης.

Ωστόσο και από την καγκελαρία τονίζουν ότι και μόνο το γεγονός πως η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα και θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό δείχνει την απόφασή της να στηρίξει τον ομοϊδεάτη της κ. Σαμαρά στην πορεία προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Για τη γερμανική πλευρά, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί αλλά θεωρούν ότι η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο.«Η κυβέρνηση του Σαμαρά προχωρεί σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο, ο οποίος όμως φέρνει αποτελέσματα» τονίζουν.

Η ελληνική πλευρά περιμένει από την καγκελάριο, η οποία δεν θα αποστεί από τη θέση της για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία, ένα μήνυμα ενίσχυσης των ελληνικών προσπαθειών, αλλά και στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Ανγκελα Μέρκελ τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και θα εξετάσουν την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει και το Μέγαρο Μαξίμου στην προώθηση της σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2013, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο κ. Σόιμπλε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, πάντως, θα βρίσκεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -πιθανολογείται ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας, ίσως την Τετάρτη-, καθώς και το μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών.

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει σύντομα η συζήτηση για το χρέος, εκτιμάται πως θα ρυθμιστεί τελικά ως το φθινόπωρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024