Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού -ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι είχε τονίσει την Πέμπτη πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε λεπτομερείς υπολογισμούς, βάσει διαφορετικών μοντέλων, για τις επιπτώσεις που θα είχε η αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών.

Στο σενάριο στο οποίο το πρόγραμμα έχει την πιο αδύναμη επίδραση, υπολογίζεται ότι η αγορά θα ενισχύσει τον πληθωρισμό κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σενάριο της ισχυρότερης επίδρασης, ο πληθωρισμός θα ανέβαινε κατά 0,8 μονάδες.

Μεταφέροντας τις επιφυλάξεις εντός του Συμβουλίου της ΕΚΤ, αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει πως «το ερώτημα θα ήταν εάν η αγορά ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Η εφημερίδα αναφέρει πως εντός της ΕΚΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για την επίδραση που θα είχε ένα ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρωζώνη, λόγω των διαφορών με το αμερικανικό πιστωτικό τοπίο. Η επίδραση του προγράμματος στην Ευρωζώνη δεν θα είχε ομοιογενή κατανομή, λέει η FAZ.

Η αμερικανική Fed έχει προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και η FAZ επισημαίνει ότι οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται για το εάν εκείνο το πρόγραμμα είχε όντως επίδραση στην πραγματική οικονομία (πέραν της ανόδου των τιμών των μετοχών).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ