Αύξηση των πραγματικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα προβλέπει το ΔΝΤ
Την εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα τα πραγματικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν διεθνώς παράλληλα με την εξομάλυνση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών διατυπώνουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Την εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα τα πραγματικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν διεθνώς παράλληλα με την εξομάλυνση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών διατυπώνουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προδημοσιεύοντας σήμερα Πέμπτη κεφάλαια της έκθεσης του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ανώτατα στελέχη της διεύθυνσης ανάλυσης του Ταμείου τόνισαν πως παρά την αναμενόμενη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων δεν θα πρέπει να αναμένεται επιστροφή σε υψηλά πραγματικά επιτόκια.
«Η αύξηση από τα σημερινά επίπεδα αναμένεται να είναι μέτρια , διότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη χαμηλά πραγματικά επιτόκια κατά το πρόσφατο παρελθόν είναι απίθανο να αντιστραφούν σημαντικά», τόνισε ο Τομας Χέμπλινγκ επικεφαλής στο τμήμα ανάλυσης του ΔΝΤ.
Όπως επισημάνθηκε, το ΔΝΤ θεωρεί πως η αυξημένη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία είναι απίθανο να αντιστραφεί , εκτός αν υπάρξει μια απρόσμενα μεγάλη μεταβολή των πολιτικών συνθηκών. Θεωρεί δε πως η μείωση των ρυθμών επενδύσεων στις προηγμένες οικονομίες είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Ανδρέα Πεσκατότι τόνισε πως τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους, ενώ θα βοηθήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις δημόσιες επενδύσεις. Ωστόσο, θα δημιουργήσουν διαφορετικούς κινδύνους και κυρίως ρίσκα που συνδέονται με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους αναλυτές του ΔΝΤ οι αναδυόμενες οικονομίες επηρεάζονται σημαντικά από το εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Όπως τονίσθηκε, μια αύξηση κατά 1% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ προκαλεί αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών. Ομοίως, μια αύξηση κατά 1% στο ΑΕΠ της Κίνας προκαλεί αύξηση 0,1% στο ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών. Έτσι, αν και το ΑΕΠ των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να ευνοηθεί από την σταδιακή ανάκαμψη των προηγμένων οικονομιών, ωστόσο θα επηρεασθεί αρνητικά από την αναμενόμενη επιβράδυνση της Κίνας.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442