Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός 8,2 βαθμών συγκλόνισε τη Χιλή

Σεισμός 8,2 βαθμών συγκλόνισε τη Χιλή

Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής, κοντά στην περιοχή της πόλης Ικουίκουε. Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη την ακτή της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό και ξεκίνησε αμέσως η εκκένωση των παράκτιων περιοχών. Το παλιρροϊκό κύμα χτύπησε τις βόρειες ακτές της Χιλής, ανακοίνωσε το ναυτικό της χώρας.

Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής, κοντά στην περιοχή της πόλης Ικουίκουε.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού στη Νότια και Κεντρική Αμερική, από τη Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα έως τη Χιλή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χιλής.
{{{ map }}}
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε, ωστόσο η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Περού και τη Βολιβία. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 20:46 τοπική ώρα. Αρχικά το μέγεθος της δόνησης ανακοινώθηκε ότι ήταν 8 βαθμοί, στη συνέχεια όμως αναθεωρήθηκε στους 8,2 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται μόλις 20,1 χιλιόμετρα από το βυθό της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ζήτησε την «προληπτική εκκένωση» όλων των παράκτιων περιοχών της χώρας. Το ίδιο διατάχθηκε και στο γειτονικό Περού, όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έφθασαν στις ακτές τις χώρας 45 λεπτά μετά τον σεισμό.

Νωρίτερα, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανακοίνωσε ότι έχει ενδείξεις για τη «δημιουργία» τσουνάμι ύψους 2 μέτρων.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι επισήμανε στην ανακοίνωσή του ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές.

Εξαιτίας των κατολισθήσεων έκλεισαν πολλοί τοπικοί δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι. Στην πόλη Ικουίκουε σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, ενώ τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό υπήρξαν προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

Η Χιλή έχει «βαρύ» ιστορικό σεισμών. Το 2010 σεισμός 8,8 βαθμών χτύπησε την κεντρική Χιλή, προκαλώντας το θάνατο περίπου 500 ατόμων και καταστρέφοντας πάνω από 200 χιλιάδες κτίρια. Η Χιλή κατέχει επίσης το ρεκόρ του μεγαλύτερου σεισμού που κατεγράφη στην Ιστορία: Δόνηση 9,5 βαθμών έπληξε το 1960 τη Χιλή αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 5.000 νεκρούς.

Η δόνηση σημειώθηκε κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού στην πόλη Ικουίκουε. Η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός εξόρυξης χαλκού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024